Filtrera
AFC–GIF 3–2: “Regnet föll och vi med det”

• Publicerad 1 september 2020
  • A-laget

När slutsignalen ljöd var allting grått. Grå himmel. Grå prestation. Grå tabell. GIF var en grådaskig och halvhjärtad version av vad som brukar vara så levande och färgrikt.

Den första halvleken präglades av enkla misstag och felpassningar. GIF hade mer boll men skapade färre chanser än AFC.

I den 33:e minuten kom dock Jamie Hopcutt loss och AFC:s målvakt Joshua Wicks kom snett. Joshua fällde Hopcutt och Engblom satte den efterföljande straffen snyggt.

Förhoppningen var att målet skulle få en förlösande effekt. Att den vilt fäktande jumbon nu skulle falla ned i en demoraliserande spiral av baklängesmål. Inte på mitt skift sa Özcan Melkemichel och manade till ett ökat passningstempo.

Istället för att rida på ett momentum slog GIF in matchen i presentpapper och räckte försynt över den till hemmalaget. Tretton minuter senare hade hemmalaget vänt på matchen. 2-1 var ställningen i halvtid.

Men AFC var inte klara. I den 59.e minuten klackstyrde Mark Gorgos in 3-1 och en bussbolags-sponsrad ridå föll ned. Kvar stod tomhänta GIF-spelare.

Vad är det bästa man göra med tomma händer? Jo, att klamra sig fast.

I den 65:e minuten petade vår lokale serotonin-dealer, Pontus Engblom, in sitt andra mål för matchen och GIF tog sånär tillbaka den match de nyss gett bort.

Men AFC hade inga planer på att släppa ifrån sig den så enkelt. De kunde, genom att blunda och frenetiskt svinga med armarna, möta de resterande 25 minuterna med ett leende på läpparna.

Förlusten kom oväntat. Prestationen mot Halmstad lovade mer och är det någon bortamatch ett topplag bör vinna är det mot tabelljumbon.

Men AFC vore inte AFC om de inte var oberäkneliga. De visade disciplin och kämpaglöd. Det i kombination med en fotbollsplan som mot slutet närmast påminde om Himlabadets barnpool gjorde uppgiften för svår för det gråa bortalaget.

På lördag möter vi Öster hemma. Då hoppas jag att GIF spelar som i våra drömmar, så att den grå vardagen kan återfå sin färg.

AFC Eskilstuna–GIF Sundsvall 3–2 (2–1)

0–1 Pontus Engblom (straff, 33), 1–1 Ismet Lushaku (43), 2–1 Chidi Omeje (45+1), 3–1 Adam Larsson (59), 3–2 Pontus Engblom (65).

Varningar, AFC: Wilhelm Loeper, Ismet Lushaku, Gabriel Somi. GIF: Johan Andersson.

Domare: Magnus Lindgren.

Publik: 0 (publikförbud).