Nyheter

Filtrera
Brage–GIF 1–2: A slow train picking up speed

GIF Sundsvall förlängde midsommarfirandet genom att åka till den plats på jorden där man tar midsommarfirandet på störst allvar, nämligen Dalarna. I Borlänge tar man även fotboll på ganska stort allvar. Åtminstone såg hemmatränaren Kleber Saarenpaa allvarlig ut då Giffarna inledningsvis drog upp tempot.

Redan efter 30 sekunder hade GIF lyckats skrapa ihop fler hörnor än vad man gjorde efter 90 minuter plus tillägg mot Umeå. Ingen av hörnsparkarna var dock lika tillfredsställande att se som avsparken. Kapten Pontus Engblom bredsidade igång matchen på Domnarvsvallen med samma omplåstrade fot som för en vecka sedan närmast borde betraktats som en brottsplats. Vad majestätisk han är, Pontus. Jag vet inte om det är de blonda lockarna, hans suveräna bränna eller det faktum att han är Superettans bästa anfallare som gör att man är beredd att lägga hela livet i hans händer.

Efter 22 minuter stack Leonard Pllana in bollen till Noa Williams som misslyckades med avslutet. I minuten därpå fångade Juanjo upp bollen på egen planhalva. Samtidigt tog Engblom en vindsnabb Skandiamannen-löpning i djupled. Juanjo uppfattade givetvis detta och måttade en fin boll som Engblom först la tillrätta med huvudet och sedan dundrade in i bortre gaveln. 1-0 GIF. Hela sekvensen förde tankarna tillbaka till det klassiska Batanero-Halleniusiska samarbetet som var så framgångsrikt för två år sedan.

Den första halvlekens andra del präglades främst av ett högt pressande Brage och ett relativt stressat GIF. De senaste säsongernas, ibland dråpliga, bollinnehavs-besatthet var ersatt av ett mer rakt och i viss mån oövervägt passningsspel. Precis som tränare Åhnstrand var inne på i pausintervjun berodde troligen GIF:s ofta jäktade beslut på att Brages backlinje stod väldigt högt och att det sedermera lockade GIF-spelarna till att försöka utnyttja situationen.

Sex minuter in i den andra halvleken spelade Blomkvist bollen till en markerad och felvänd Oliver Berg. Brage snodde åt sig bollen och Anton Lundin kvitterade till 1-1. Efter målet skapade hemmalaget en rad chanser men saknade viss effektivitet.

På tal om effektivitet, på GIF:s andra skott på mål kom också det andra målet. Palmlöf spelade fint fram Engblom som gjorde sitt fjärde mål för säsongen. Strax därefter ersattes Palmlöf av superettan-debuterande Jesper Carström. Värt att notera var att Palmlöf gjorde poäng för andra matchen i rad.

Carström var pigg och lyckades sånär med ett farligt inspel efter att ha kommit lös på vänsterkanten. Just vänsterkanten var, matchen igenom, den kant som GIF använde allra mest i offensiva syften.

Annars var matchen som GIF-matcher numer är mest. Juanjo blev varnad, Engblom blev överfallen och GIF gjorde mål på de chanser som uppstod. I matchens slutskede skapade Brage ett visst tryck men lyckades inte förvalta bollinnehavet. Inför matchen sa Brage-tränaren Saarenpaa att den småskadade forwarden Christian Koulokou endast fick användas i yttersta, yttersta nödfall. Om det var för att han var småskadad eller för att Koulokou är så bra att det rent av vore osportsligt att starta med honom framgick inte riktigt.

I takt med att minuterna rann iväg släppte Saarepaa på de moraliska spärrarna och bytte tillslut in Koulokou. Brage mäktade dock inte med ett enda skott på mål de sista elva minuterna och Koulokous största avtryck i matchen var en feltajmad nedtagning utanför straffområdet.

Spelet stämde inte riktigt den här gången heller, men vad gör det när vi vinner och leder serien? Matchen var ett fall framåt och alla eventuella frågetecken döljs för tillfället perfekt av formen av vår lagkaptens lockar.