Filtrera
DIF–GIF 2–5: “En längtan till morgondagen”

• Publicerad 30 november 2020
  • A-laget

När samtiden mest famlar i osäkerhet var det betryggande att se framtiden visa vägen. Segern gav inte bara tre poäng, den gav oss också en längtan till morgondagen.

Med årets sämsta prestation färskt i minnet var det inte många som trodde att GIF skulle klara av att stå emot den förmodade Degerfors-anstormningen. Eter 23 år utanför den svenska fotbollens finrum har Degerfors succesivt framkallat ett starkt, nästan ostoppbart, uppdämt allsvenskt behov. Ändå tog det bara 58 sekunder innan GIF fick dem att börja tvivla.

Inom loppet av två minuter hade GIF visat mer vilja än vad de gjorde under hela förra matchen. Efter 58 sekunder slog Blomberg en väl avvägd crossboll till Hopcutt som, lite turligt, kunde rulla in ledningsmålet vid den bortre stolpen. En minut senare spelade Berg fram Engblom till ett friläge. Engblom missade men GIF:s inledning vittnade om ett lag i helt ny skepnad.

Den nya skepnaden blev än mer tydlig ju längre matchen fortskred. GIF backade hem, låg tajta. De tillät Degerfors ha bollen men stängde de farliga ytorna. Sedan kom kontringarna. Det var ett slags GIF 2.0 som plötsligt inte hade något behov av tvångsmässigt kortpassningsspel eller riskfyllt försvarsspel. Allt som betydde något var disciplin.

Därför var det aningen nedslående att se Johan Bertilsson nicka in kvitteringen i den 29:e minuten. Målet var inte orättvist, det passade bara inte in i det nya disciplinerade GIF-narrativet.

Hudu you think you are? A superstar! Den inlånade mittfältsmotorn har tidigare visat prov på en fin passningsfot, men i lördags blev det extra tydligt. Hudu stod för flera fina passningar i djupled som sånär resulterade i GIF-mål. Men i den 52:a minuten kom tillslut en avgörande Hudu-passning. Den här gången spelade han dock inte bollen i djupled, utan snett inåt bakåt till Paya som snyggt placerade in 1-2.

GIF var konsekventa i sin matchplan och efter ytterligare en kontring kunde Pontus Engblom rulla in 1-3 i öppen kasse efter en fin passning av Hopcutt. Pontus har nu gjort 20 mål och är därmed en hårsmån från skytteligatiteln.

I den 67:e minuten reducerar Degerfors, återigen genom Johan Bertilsson. Men reduceringen var bara en obetydlig parentes i en match som framförallt kommer att bli ihågkommen för vad som skedde tio minuter senare. Åhnstrand och Pettersson gör något så spektakulärt som ett fyrmannabyte. In kommer, bland annat, 16-årige Johan Bengtsson och 18-årige Jesper Carström och fem minuter senare stod det 2-5.

Beskyddad av ungdomlig oförskräckthet och påtaglig talang lämnade flera av de yngre spelarna ett starkt avtryck i matchen. Degerfors kommer snart få fira. Något säger mig att vi också kommer att få göra det.

Plus

Framtiden

Minus

/Mannen i den blå hatten

Degerfors IF–GIF Sundsvall 2–5 (1–1)

0–1 Jamie Hopcutt (1), 1–1 Johan Bertilsson (29), 1–2 Paya Pichkah (52), 1–3 Pontus Engblom (62), 2–3 Johan Bertilsson (67), 2–4 Oliver Berg (81), 2–5 Johan Bengtsson (83).

Varning, GIF: Abdul Halik Hudu

Bollinnehav: 56-44 %

Avslut på mål: 4-6.

Avslut totalt: 13-10.