AFC Eskilstuna – GIF Sundsvall

• Publicerad 18 september 2017

GIF Sundsvall tog sin tredje raka vinst i Allsvenskan när laget besegrade jumbon AFC Eskilstuna med 2–1. Stora matchhjältar blev Linus Hallenius, som gjorde båda Giffarnas mål, och en 21-årig målvaktsdebutant som näst intill fick hålla nollan.

Väderleken bjöd inte på något vidare välkomnande till Tunavallen i Eskilstuna, där regnet vräkte ner under större delen av matchen. Men i GIF Sundsvall – som kom till Södermanland med två raka trepoängare (mot Örebro och Sirius) i bagaget – var det desto soligare miner. Och inte pekade mungiporna mindre uppåt efter att Linus Hallenius givit laget ledningen redan i den fjärde minuten. David Batanero bredde en macka med diskmaskinsvarm kniv och rumsvarmt smör till Eric Larsson. Högeryttern avancerade några meter och spelade Hallenius, som följt med fint och bara hade att slå bollen i tom bur.

Efter tio spelade minuter gick AFC:s målfarlige anfallare Mohammed Buya Turay omkull i straffområdet efter en duell med Marcus Danielsson. Straff – menade Turay och majoriteten av de 4305 åskådarna. Icke, hävdade domare Mohammed Al-Hakim, som istället valde att varna Turay för filmning. Bara ett par minuter senare var Turay inblandad i ytterligare en omdiskuterad situation i Giffarnas straffområde, då han kolliderade med Tommy Naurin. Den här gången slapp anfallaren kort. GIF-målvakten gjorde ett försök att spela vidare, men tvingades ge upp med tio minuter kvar av första halvlek. In kom istället 21-årige William Eskelinen, som därmed fick göra allsvensk debut – och hamnade i hetluften direkt. Bara minuterna senare tvingades han nämligen till en jätteräddning, då Omar Eddahri sköt från nära håll; men Eskelinen reagerade snabbt och tippade bollen till hörna. Än närmare var det en AFC-kvittering precis i slutskedet av första halvlek, då bollen prickade stolpen. Men det var alltjämt GIF-ledning efter 45 minuter.

I andra halvlek tog hemmalaget över spelet alltmer. Ett stressat GIF Sundsvall tappade passningsspelet och – allt för ofta – boll på mittplan. Men trots ett flertal farliga lägen hade tabelljumbon förtvivlat svårt att få bollen i mål. Mycket tack vare en storspelande David Myrestam och en trygg Eskelinen. Istället – som en blixt från den inte ens i närheten av klarblå Eskilstunska himlen – slog Linus Hallenius till igen. Jonathan Morsay, som ersatt en skadad Kristinn Freyr Sigurdsson efter pausvilan, lurade upp Daniel Björnkvist på läktaren innan han frispelade Hallenius, som kyligt kunde göra sitt sjunde mål för säsongen (i den här takten är han snart ikapp skytteligaledaren Magnus Eriksson, som står på elva fullträffar). Och även om Mohammed Eddahri reducerade på stopptid kunde GIF Sundsvall hålla undan och ta ytterligare en trepoängare. Poäng som betyder att laget nu har fem poäng ner till Jönköpings Södra på kvalplats – och att man dessutom passerade Kalmar FF och avancerade till tolfte plats i tabellen.

Härnäst väntar AIK hemma på Idrottsparken på torsdag. En match där GIF tvingas klara sig utan Noah Sonko Sundberg och Romain Gall, som båda är avstängda efter varningar mot Eskilstuna. Dessutom tvingades Marcus Danielsson utgå skadad, utöver redan nämnda Naurin och Sigurdsson. Något av en pyrrhusseger alltså? Tja … med tanke på att ersättaren William Eskelinen näst intill höll nollan, att ersättaren Morsay skickade Björnkvist till korvkiosken och att ersättaren Gracia, precis som mot Sirius senast, imponerade, tycks det inte råda brist på form i GIF-truppen för tillfället. Tre poäng är dessutom – alltid – tre poäng.