Åtvidabergs FF – GIF Sundsvall

• Publicerad 9 april 2015

GIF Sundsvall tog omedelbar revansch efter premiärförlusten hemma mot Malmö när laget besegrade Åtvidaberg på bortaplan med 3–2 i Allsvenskans andra omgång.

Men det var hemmalaget som började bäst och kunde rinna igenom på vänsterkanten vid ett par tillfällen. Och hade inte GIF-backen Joakim Nilsson rensat undan returen från målvakten Tommy Naurin på Martin Christensens skott så hade det kunnat bli ännu en tung start.

GIF skapade en del farliga kontringar inledningsvis och fick en frispark strax utanför straffområdet i elfte minuten. Robin Sellin sköt den strax intill högra stolpen men där fanns Åtvidabergsmålvakten Henrik Gustavsson och tippade ut bollen till en resultatlös hörna.

GIF:s målvakt Naurin skallade ihop med hemmalagets ende forward i första halvlek, John Owoeri efter 20 minuter då han avvärjde ett farligt läge. Båda spelarna fick ses om en stund innan de klappade om varandra och spelet kunde återupptas.

Åtvidabergsanfallen var uddlösa i första halvlek och GIF-försvaret kunde slå undan de bollar som slogs in i straffområdet. Bortalaget spelade upp sig i planen efterhand och skapade flera farliga hörnor innan första målet kom.

Johan Eklund gjorde sitt andra mål för säsongen i den 28:e minuten. Efter lite ”flipper” framför mål hittade Adam Chennoufi fjolårets skyttekung vid högra stolpen som styrde in 1-0.

GIF fortsatte att skapa chanser efter det. Sigurjónsson sköt från distans, Dibba spelade vägg med Eklund och i den 38:e minuten fick de vitklädda gästerna sin fjärde hörna.

Nyförvärvet från ”Åtvids” ärkerival Norrköping, Lars Krogh Gerson slog den från vänster och in i straffområdet kom backen Joakim Nilsson, hoppade högt och nickade in sitt första allsvenska mål vid den vänstra stolpen.

– Kul att göra mål i andra matchen från start i Allsvenskan. Jätteglädje naturligtvis, beskrev Nilsson känslorna till Cmore i paus.

Östgötarna skulle dock replikera innan halvtidspausen. I 43:e minuten, då Owoeri använde fötterna istället och vände bort Fjóluson till höger i straffområdet och satte 1-2-reduceringen otagbart vid Naurins vänstra stolpe.

– Där tappar vi i uppmärksamheten. Annars gör vi en bra första halvlek och borde gjort fler mål menade GIF-tränaren Roger Franzén efteråt.

I andra halvlek bytte Åtvidaberg in Victor Sköld och satsade på två anfallare. Det höll på att ge utdelning direkt då Sköld kunde smyga in bakom GIF-försvaret och sånär peta in en kvittering. Om inte Naurin svarat för en jätteparad och styrt bollen utanför stolpen.

Sköld och Åtvidaberg fortsatte sedan att oroa runt Giffarnas straffområde i början av andra halvan. Men även GIF skapade farligheter i sina omställningar. Med knappa 20 minuter kvar var Sellin (som bytte yttermittfältsplats med Chennoufi i första halvlek) nära att sätta 3-1 då han bröt in från sin högerkant, men sköt över.

Sellin byttes sedan ut mot Sebastian Rajalakso och istället var det Pa Dibba som fick göra tredje målet. GIF-anfallaren hade flera gånger under matchen blivit avvinkad för offside, men i den 76:e minuten låg han på rätt sida, ryckte loss med bollen från mittlinjen och kunde behärskat rulla in 3-1.

Åtvidaberg forcerade i slutminuterna och fick ett reduceringsmål med fem minuter kvar. Inbytte Mario Jelavic kunde efter en dubbel skarvnick mitt i straffområdet göra 2-3.

Men närmare än så kom inte hemmalaget. GIF bytte in Leo Englund istället för Dibba i 89:e minuten, fick med sig en hörna på tilläggstid och lät sedan inte ÅFF komma till fler anfall. Giffarna inkasserade därmed sin första trepoängare i årets allsvenska.

– Vi är jättenöjda och följer vår matchplan. Vi får försvara oss mer i andra halvlek men skapar ändå chanser och får till slut utdelning. Sedan är jag nöjd med hur vi jobbar för varandra i slutet, säger Roger Franzén i bussen på väg hem till Sundsvall.

Närmast väntar BK Häcken på hemmaplan på måndag i den tredje matchen på drygt en vecka.

Matchfakta:
Åtvidabergs FF – GIF Sundsvall 2–3 (1–2)
Målen: 0–1 Johan Eklund (28), 0–2 Joakim Nilsson (38), 1–2 John Owoeri (43), 1–3 Pa Dibba (76), 2–3 Mario Jelavic (87).
Varningar, ÅFF: Pontus Nordenberg. GIF: Johan Eklund.
Domare: Mohammed Al-Hakim, Västerås.
Publik: 3 384.