GIF Sundsvall – BK Häcken

• Publicerad 13 april 2015

GIF Sundsvall kickar igång den tredje matchen för säsongen på ett soligt men kallt Norrporten Arena mot BK Häcken. Det var en tight match som i första halvleken var jämn men där Häcken i andra skruvade upp tempot och tog över matchbilden. Matchen slutade trots det 1-1.

Giffarna inleder första minuten med mycket bollinnehav tills att Häcken bryter i andra minuten och Rexhepi kommer i ett skottläge. Ett skott som Naurin kan tippa över ribban till hörna. Hörnan plockar Tommy sedan ner i ett trångt straffområde och blir liggandes efter att ha taggigt emot en smäll men fortsätter att spela.

Giffarna kommer ofta ner på högerkanten och i den fjortonde minuten resulterar det i ett skott utanför straffområdet som Häckens målvakt slarvigt tappar ut, men ingen Sundsvallsspelare är tillräckligt nära för att ta vara på bjudningen.

Sundsvall spelar bra och kommer i många anfall när vi närmar oss halvtimmen på matchtavlan men har svårt att komma till riktigt bra avslutningspositioner. Efter första halvleken står det 0-0 efter att båda lagen har fört matchen periodvis. Häcken med sitt kontringsspel och Giffarna med ett effektivt kantspel. Båda lagen har haft farliga målchanser och ett par bra räddningar av målvakterna.

Häcken kommer ut i andra med ett högt tempo och i den andra minuten bryter de av ett slarvigt utspel från Naurin men Giffarna får tillslut ordning på situationen. Nära 1-0 till Häcken.

Joakim Nilsson går ner i eget straffområde och blir liggandes efter en duell. Vård personal kallas in på planen och de kallar på byte samtidigt som Nilsson tar sig mot baksida lår. Stefan Ålander gör sig redo för inhopp och ersätter skadade Nilsson i den 52 minuten.

Häcken dominerar inledningen av andra halvleken och Giffarna har knappt varit på offensiv planhalva i de inledande tio minuterna. Häcken kommer ofta till anfall och i den 54 minuten så kommer det en djupledsboll mot Häckens Rexhepi men Naurin är snabbt ute och rensar. I samma minut kommer de till ett till läge men Tommy räddar det också, fortfarande 0-0.

Sundsvall har svårt att etablera anfallsspelet och får spendera en stor del av inledningen av andra för att försvara sig mot ett Häcken som spelar bättre i andra än vad de gjorde i första och Naurin har fått stå för flera räddningar.

Efter 20 minuter av den andra halvleken så har Giffarna ännu inte kommit till något etablerat anfallsspel och Häcken fortsätter att skapa lägen. Tillslut blir det förmycket och efter en tilltrasslad situation där bollen stutsar mellan Häcken spelare så kan nr. 24 Makondele rulla in bollen från nära håll, 1-0 till Häcken och det har varit på väg.

Direkt efter målet så får Sundsvall sitt första etablerade anfall i den andra halvan som resulterar i ett inlägg som ser ut att gå ut via en Häcken spelare men som resulterar i en inspark. Efter det tar Häcken återigen kommandot över matchen som dock är något jämnare efter målet.

Efter en frispark i den 72 minuten så faller bollen ner till Häckens Rexhepi som är nära att trycka in 2-0 men bollen rullar förbi målet. Häcken är intensivare än Sundsvall i andra och Sundsvall förbereder ett byte. Ut går Pa Dibba och in kommer Leo Englund i den 77:e minuten. Dibba har i andra halvlek försökt att utnyttja sin speed för att komma till lägen men har hamnat för långt ut på kanten för att skapa något allt för farligt.

Sundsvall håller i bollen bra efter bytet och till slut kommer Englund ner på högerkanten och ordnar en hörna i den 79:e minuten. Hörnan kommer ut till Sellin men bollen nickas iväg av försvarande Häckenspelare men Sundsvall håller uppe pressen samtidigt som de förbereder sitt sista byte. Simon Helg går in och Adam Chennoufi går ut. 15 minuter kvar för att jaga en kvittering för Giffarna.

I slutet av matchen har tempot lugnats och lagen delar på bollen men Häcken är närmare offensivt straffområde än vad Sundsvall är. Med fem minuter kvar så kommer Giffarna med mycket folk offensivt men vad som till en början ser lovande ut slutar utan skott och kontring för Häcken där Stefan Ålander drar på sig ett gult kort..

Slut forceringen är på väg. Gerson kommer med ett farligt skott som far strax utanför mål men styrs ut av en Häckenspelare. Efterföljande hörna dimper ner mitt i straffområdet och kommer till slut till Eklund som dock skjuter över, Giffarnas bästa lägen i andra halvleken.

Två minuter kvar och återigen hörna för GIF. Gerson lägger in bollen men den nickas undan till Sigurjónsson som gör ett nytt inlägg från andra kanten som så när resulterar i ett mål men bollen styrs ut till inspark. Sundsvall spelar bra och skapar återigen ett farligt läge. Denna gång är det Leo Englund som vänder sig bort från sin försvarare och trycker in bollen under Häckens målvakt och det är kvitterat. Endast tre minuters tilläggstid återstår.

Matchen är över och Leo Englund som byttes in i den 77:e minuten fick göra säsongens första mål och kvitterade i slutminuterna. Målet inbär 1-1 och GIF Sundsvall tar poäng för andra matchen i rad.