GIF Sundsvall – IF Elfsborg

• Publicerad 26 april 2017

Det såg länge ut att bli en andra rak hemmaförlust för ett skade- och sjukdomsdrabbat GIF Sundsvall.

Men Peter Wilsons nick i den 85 matchminuten gav 1–1 och räddade en poäng mot Elfsborg.

Sjukdom präglade försnacket inför onsdagskvällens hemmamatch. Under eftermiddagen kom beskedet att Eric Larsson drabbats av matförgiftning och tvingades stå över; ett tungt avbräck för ett redan skadetyngt hemmalag.

Men det var inte mycket roligare för boråsarna, som tvingades vila en magsjuk Simon Lundevall. Redan på förhand 1–1 med andra ord – i magåkommor.

Larssons ersättare Sebastian Rajalakso var dock en av de piggare GIF-spelarna i den första halvleken; en halvlek som präglades av avvaktande spel ifrån båda lagen, som ändå mäktade med varsin träff i målramen. Först ut var västgötarnas Victor Prodell, som klackade bollen i stolpen efter knappt en halvtimme spelad. Och bara minuter senare sköt Rajalakso, låt vara något turligt, i ribban efter ett fint anfall. 1–1 även i virkträffar således. Utöver detta var de mest minnesvärda Sundsvallsaktionerna ett par enkelt avvärjda skottförsök samt ett stenhårt distansskott signerat Smajl Suljevic, som dock smet halvmetern över ribban.

I andra halvlek dröjde det bara sju minuter innan gästerna tog ledningen. Efter ett långt anfall hamnade bollen till slut hos Per Frick, som placerade bollen i mål bakom en chanslös Tommy Naurin.

Och efter det målet blev det allt glesare mellan GIF-chanserna, samtidigt som Elfsborg höll i bollen under långa perioder, dock utan att skapa särskilt många farliga chanser. Mycket tack vare att försvarstrion Danielson, Björkander och Sonko Sundberg höll full koll på att de gulsvarta inte kom för nära målet. Och de gånger som de ändå slank igenom stod en bergsäker Naurin i vägen.

Men det skapades heller inga chanser i den andra änden av planen – och länge såg det ut som att Fricks mål skulle bli matchens enda. Men med fem minuter kvar kom Jonathan Morsay runt på högerkanten och slog ett inlägg som Peter Wilson kunde nicka in vid bortre stolpen.

Därefter var det faktiskt nära att ett GIF, med nyväckt offensivlusta, tog hem alla tre poängen. Linus Hallenius, som ersatt en skadad Rajalakso med 25 minuter kvar, utnyttjade en snabbt slagen frispark och tvingade Kevin Stuhr Ellegaard till en jätteräddning. Och därmed fick båda lagen nöja sig med varsin pinne.

För Giffarna var detta andra raka matchen utan förlust. Något för laget att ta med sig, när de på söndag reser till Solna och Friends Arena för att möta AIK – ett AIK som i skrivande stund kommer ifrån två raka förluster, men som innan söndagens match ska ta sig an överraskningslaget Sirius.