GIF Sundsvall-IK Sirius

• Publicerad 2 september 2018

Hurra, hurra, hurra, hurra hördes från ståplatspubliken under matchen efter att dom hyllat Giffarna med en gammal klassisk ”Ja må du leva!”. Laget svarade med mål, mål, mål, mål, och det firades tillsammans med klacken.

Sirius kom ut ganska starkt och Robert Åhman-Persson, som aldrig brytt sig nämnvärt om han åker ifrån en bortamatch med en most wanted-skylt på stadshuset, gick runt som en slåttermaskin på mittfältet. Det kanske inte var konstigt att han fick burop från hemmafansen heller då han gick in hårt med raka ben på Juanjo utan kort där Juanjo senare glidtacklade själv och fick gult kort. Utöver det så visade han även kvalité såklart, RÅP som han kallas, han vann mycket boll, störde och stökade och slog krossbollar. Sirius var bra, bättre än Giffarna i den första halvleken, något som Joel Cedergren bekräftade under presskonferensen.

Nej det kändes som ett litet bakrus efter derbyt mot Östersund. Första halvlek slutade 0-0 och tempot var inte bra från hemmalaget.

Andra halvlek började på samma vis, möjligtvis lite sämre till och med. Men det här laget som har gjort 25 av sina 36 mål under den andra halvleken har inte bara förmågan att knäppa på skallen, man har också kvalité för att vara ett lag av yppersta Allsvensk klass och det skulle visa sig bli tungan på vågen.

Senast mot Malmö FF släppte Sirius 0-0 till 0-5 efter minut sextio. Det blev nästan samma visa här. Maic Sema smällde in 1-0 efter en hemsk målvaktsretur på ett Hallenius-skott och en Oliver Berg-forcering, en boll som landade hos Juanjo som chippade över backlinjen och Sema satte dit den.

Tre minuter senare, Sema igen som hade en mycket fin dag. Han lovade under en video på Instagram i veckan att Giffarna skulle vinna om folket kom och tittade, och han bidrog i allra högsta grad. Han slog en genomskärare till Hallenius som blev helt sopren, en Hallenius som har blivit tillsagd av William Eskelinen att ta det lugnt i avslutslägena, att inte dunka på sin vara trogen. Hallenius var lugn, och la den därför bara i krysset, 2-0 och mungipor uppåt.

Batanero, hörna, inåtskruvad. Maic Sema med skallen, väl? Rådde delade meningar om vem som skulle få assisten, men in med bollen i mål var Carlos Moros Gracia som överlycklig hoppade upp i luften framför ståplats.

Sirius var ett slaget lag, det var ingen match som skulle dra iväg, och 3-0 var i överkant. Därför blev det nästan lite smärtsamt när kapten Hallenius fick åka slalom på övertid och sätta dit 4-0.

Tre poäng, sjätte plats i tabellen och svetten lär vara påtaglig bland experterna som tippade klubben på en sextonde plats inför säsongen.