GIF Sundsvall-Östersunds FK

• Publicerad 24 januari 2018

Så var årets första hemmamatch avklarad och tillika årets första derby, och det slutade med en 1-0 seger för hemmalaget GIF Sundsvall.

Det var en stor trupp som var uttagna till match där Sundsvall matchade en stark startelva där bland annat Matthew Rusike som är i stan på besök startade till höger som wingback och visade prov på härlig speed där han sprang längs högerkanten.

Publiken fick även se nyförvärven Juanjo Ciercoles och Chidi Omeje i startelvan och båda imponerade stort.

Det var förvisso en träningsmatch men vi fick se ett högt pressande Sundsvall som satte backlinje och målvakt i Östersund på prov genom att ligga högt och pressa fast. Däremot så var det Östersund som skapade dom farligaste chanserna inledningsvis där William Eskelinen först gjorde en snygg parad på bortre stolpen där Dino Islamovic stod fri, och där samme Islamovic senare fick ett mål bortdömt för offside.

Ett spelskickligt mittfält i hemmalaget tog sedermera kontroll över matchen och skapade fina ytor framåt, samarbetet mellan Chidi Omeje och Linus Hallenius såg lovande ut och dom väggade sig fram mer än en gång och kom till avslut.

Romain Gall som senast gjorde hattrick mot Sirius visade prov på fina fötter och skulle också bli målskytt återigen. Han fick bollen i ytan mellan backlinje och mittfält och avancerade och chansen såg ett tag ut att ha gått om intet, när han plötsligt överstegsfintade, drog till höger och placerade bollen vackert nere till höger om målvakten, 1-0 Sundsvall och det kändes inte orättvist.

Andra halvleken hann inte bli gammal innan nyförvärvet Kim Skoglund som byttes in i paus kom fel in i en duell och domaren visslade för straff. Dino Islamovic, som tidigare fick sitt mål bortdömt klev fram, men William Eskelinen är snabbt nere och gör en fin räddning.

Det blev många byten i den andra halvleken där Östersund bland annat bytte in Saman Ghoddos, Ken Sema samt Brwa Nouri. Sundsvall bytte in den andre gästspelaren Jonathan Tamimi samt ett helt gäng unga förmågor som stod upp mycket bra mot ett namnstarkt bortalag. Jonathan Morsay stängde Ken Sema ute och gjorde det mycket bra på sin vänsterkant och Östersund skapade aldrig några riktigt hundraprocentiga lägen. Istället skulle Romain Gall få en gyllene chans att punktera matchen. Efter en fin djupledsboll av för dagen mycket duktige Linus Hallenius, friställdes Gall som dessvärre prickade insidan av stolpen.

Det blev som det ofta blir i träningsmatcher en match med mycket byten men det var sett till att det var just en träningsmatch en väldigt bra match. Seger för Sundsvall inför en stor publik och andra raka segern på försäsongen.

Nästa match för Sundsvall är mot Helsingborg och den kommer att spelas i Salou (Barcelona).