IF Elfsborg – GIF Sundsvall

• Publicerad 30 augusti 2015

Elfsborg är inte längre obesegrat på hemmaplan säsongen 2015, GIF Sundsvall rörde om rejält i toppstriden när man slog västgötarna med 2–1 på Borås arena – och avancerade till nionde plats i tabellen.

När lagen möttes på Norrporten Arena i början av maj svarade GIF för en sällan skådad dominans, men ändå var det Elfsborg som fick med sig alla tre poängen den gången.

Med den matchen i åtanke var det någon form av poetisk rättvisa som skipades igår kväll, då GIF, trots en massiv press från tabellfyran; och trots två utvisningar, lyckades bärga årets femte bortaseger.

Elfsborg inledde matchen bäst, men utan att skapa några riktigt vassa chanser. Istället var det GIF Sundsvall som visade prov på effektivitet i den 22 matchminuten. Runar Már Sigurjonsson slog en lång passning mot Pa Dibba, som sprang ifrån Anders Svensson och placerade in bollen bakom boråsarnas vikarierande målvakt Abbas Hassan.

Därefter var det medelpadingarna som tog över taktpinnen. Några minuter efter ledningsmålet var Shpetim Hasani ytterst nära att göra 0–2 när han sköt tätt utanför efter att ha fått en fin passning av Sebastian Rajalakso.

Hasani får vänta ett tag till på sitt första allsvenska mål för GIF. Det behöver däremot inte Lars Krogh Gerson göra. Med åtta minuter kvar att spela av första halvlek placerade han in en frispark tätt intill Hassans högra stolpe – och såg till att gästerna gick till halvtidsvila med en välförtjänt tvåmålsledning.

Elfsborg, som var i behov av tre poäng för att inte tappa mark i Allsvenskans sällsynt täta toppstrid, samlade ihop sig till andra halvlek. Tio minuter in i densamma tvingades Tommy Naurin göra en fin räddning efter att Viktor Claesson sprungit sig fri. En chans som blev början på en massiv Elfsborgspress.

GIF-försvaret, där Marcus Danielson spelade från start för första gången i år, såg dock länge till att de riktigt vassa chanserna uteblev. Ingen enkel uppgift, med tanke på att medelpadingarna dessutom åkte på två röda kort i matchens slutskede. Med tio minuter kvar fick Shpetim Hasani sitt andra gula kort, efter en till synes juste nickduell med hemmalagets Sebastian Holmén. Och på stopptid var det högerbacken Eric Larsson som gick samma öde till mötes, efter att ha kapat Simon Lundevall nere vid den egna hörnflaggan.

Några minuter dessförinnan hade Elfsborg dessutom reducerat. Marcus Rohdén mötte Viktor Claessons inlägg och fick till ett skott som Naurin var på, men inte lyckades hålla.

Men trots en vild jakt från västgötarna, som hade hela 14 avslut i andra halvlek, blev det inga fler mål. Istället kunde Giffarna resa hem med tre sköna poäng i bagaget. Poäng som innebär att laget nu klättrar till en niondeplats i tabellen – och har nio poäng ner till kvalstrecket och bottenstriden