IFK Norrköping – GIF Sundsvall

• Publicerad 8 maj 2017

IFK Norrköping hade tre bollar i virket. Och ett antal chanser därutöver.

Men en storspelande Tommy Naurin och ett stabilt försvarsspel såg till att GIF Sundsvall spelade oavgjort, 0–0, mot topptippade IFK Norrköping.

Mot AIK förra söndagen fick GIF Sundsvall med sig en poäng, men hade svårt att skapa målchanser.

I kvällens match på Östgötaporten i Norrköping var lägena betydligt fler – för såväl hemma- som bortalag. Men när domaren Markus Strömbergsson blåste av efter 90+3 spelade minuter var slutresultatet detsamma som i Solna; 0–0 och således ännu en GIF-poäng i en tuff bortamatch.

Och det var Giffarna, där Eric Larsson var tillbaka i startelvan, som inledde matchen piggast. Laget pressade högt och vann boll flera gånger på offensiv planhalva i inledningen, men utan att för den sakens skull komma till något avslut.

Istället kom den första riktigt farliga målchansen mot den andra buren. Hemmalagets Linus Wahlqvist prickade ribban efter en hörna – en av få chanser som Tommy Naurin inte hade koll på den här kvällen. Både Nicklas Eliasson och Kalle Holmberg prövade GIF-kaptenen under de första 45 minuterna, utan utdelning.

Men gästerna, som tålmodigt och på sedvanligt sätt vårdade bollen, hade sina lägen de också. Jonathan Morsay vände bort en försvarare och tvingade hemmakeepern Michael Langer att tippa bollen till hörna. Och i samband med den fick Eric Larsson en bra träff från sin högerkant, som avvärjdes även den.

GIF fortsatte att skapa lägen även i den andra halvleken, även om de kom med allt glesare mellanrum. Allra bäst chans skapade Kristinn Steindórsson, när han – fint framklackad av landsmannen Sigurdsson – distanssköt ett skott som Langer tippade till hörna.

Östgötarna då? Jo, ska man vara rättfram så var det ändå de svenska mästarna från 2015 som skapade de flesta och bästa chanserna. Två ytterligare ramträffar; en nick i ribban av Filip Dagerstål och ett stolpskott av Daniel Sjölund på stopptid hörde förstås till de allra vassaste. Men allra farligast var inhoppande David Moberg Karlssons skott i den 67:e minuten, som tvingade Naurin till en lysande benparad.

Men de 6110 åskådarna, bland dem en busslast tillresta 08-giffare, fick inte se några mål den här kvällen. GIF Sundsvall visade att man verkligen fått ordning på försvarsspelet, då laget höll nollan för tredje gången på fyra matcher.

I och med poängen ökade Giffarna på skörden till sju pinnar, vilket placerar laget på tolfte plats i tabellen, när den sjunde omgången är färdigspelad; men med blott fyra poäng upp till andra plats.

I nästa omgång väntar Jönköpings Södra, som inlett säsongen på ett imponerande sätt. Den matchen spelas klockan 15.00 hemma på Idrottsparken. Väl mött!

Text: Mattias Denkert