IK Sirius-GIF Sundsvall

  • Publicerad 3 juli 2018

Hemmalaget tog visserligen ledningen.

Men glödhete Romain Gall och comebackande Maic Sema såg till att GIF Sundsvall vände och vann med 3–1 mot Sirius på Studenternas i Uppsala.

Efter en perfekt uppladdning – där Giffaren Emil Forsberg sänkt Schweiz i Sankt Petersburg – var det under tisdagskvällen dags för dagens fotbollsmässiga höjdpunkt, när den uppskjutna matchen från omgång två (då gräset på Studenternas inte höll måttet) avgjordes.

Och även om GIF Sundsvall hade det mesta av spelet till en början var det blåsvartrandiga Sirius som tog ledningen efter en knapp halvtimme. En lång frispark hamnade efter viss kalabalik framför fötterna på Shkodran Maholli, som elegant skruvade in bollen förbi en chanslös William Eskelinen.

Kvitteringen lät dock inte vänta på sig. Bara fem minuter senare kastade Jonathan Tamimi in bollen i hemmalagets straffområde. Carlos Moros Gracia gick upp i en höjdduell mot Moses Ogbu, som fick bollen på handen. Den efterföljande straffen förvaltades väl av Romain Gall, som därmed gjorde sitt sjunde mål för året; lika många som Kinaflyttade Pa Dibba och bara ett färre än den allsvenske skytteligaledaren, Djurgårdens Tino Kadewere, som dessutom spelat en match mer.

GIF fortsatte att trumma på och när domaren blåste för halvtid hade laget 5–1 i skott på mål. Närmast var Linus Hallenius, som prickade ribban – men ställningen var alltså fortfarande oavgjord, 1–1.

I början av den andra halvleken visade målskytten Gall att han är en helt ok framspelare också. Klockan visade matchminut 57 när han fick bollen på egen planhalva, rundade Jesper Arvidsson på högerkanten och spelade in bollen till Linus Hallenius, som bara hade att sätta dit foten. Ett fantastiskt förarbete och ett skönt ledningsmål.

Sirius hade visserligen bud på kvittering. Närmast var Philip Haglund, vars avslut räddades på mållinjen av Carlos Moros Gracia. Men med kvarten kvar kom istället spiken i Siriuskistan, då bortalaget fick en frispark i farligt läge. David Batanero – vem annars – skruvade bollen förbi Karim Fegrouch i Siriusmålet, men prickade stolpens insida. På returen höll sig Maic Sema – som inte spelat en tävlingsmatch sedan han skadade sig mot Dalkurd den 22 april – framme och satte 1–3-målet.

I och med segern gick GIF Sundsvall upp på sjätte plats i tabellen. För Sirius ser det tyngre ut. Uppsalalaget ligger sist, med fem poäng efter tolv spelade matcher.

Härnäst för Giffarnas del väntar nu bortamatch mot tabellnian Häcken på lördag. En match som flyttats till klockan 19.30, eftersom det även då vankas förmatch från Ryssland. Läge för ännu en fantastisk fotbollsdag, med andra ord.