Jönköpings Södra IF-GIF Sundsvall

• Publicerad 29 juli 2020

Dennis Olsson går på vatten

Tillbaka till Småland, tillbaka till bibelbältet. Det finns inga ateister vid en uddamålsledning i slutminuterna på Stadsparksvallen. När bollarna ven i luften ovanför GIF:s straffområdet var det bara att ta sedan dit man kommer – och knäppa händerna.

Men vi ska inte gå hädelserna i förväg.

Nyförvärvet Hudu gick direkt in från start och spelade som om han fick instruktioner från Juanjo i en hörsnäcka. Den 20-årige debutanten visade prov på en fin passningsfot, bra rörlighet och ett gediget defensivt arbete. En prestation som för övrigt också vittnar om Urban Hagbloms fingertoppskänsla.

Matchens inledning var energifylld. Båda lagen ville ta tag i taktpinnen vilket resulterade i någon slags dragkamp där anfallen avlöste varandra åt båda hållen. Den fiktiva fotbollspubliken förvandlades för en stund till en fiktiv tennispublik. Efter femton minuter avlossar Berg ett tungt skott som Frank Pettersson enhandsräddar till hörna. Annars skedde de flesta anfallen på Dennis Olssons kant. Vilken form Dennis är i just nu. Han har ett sken över sig många GIF-ytterbackar innan honom också haft, ett sken som bara uppenbarar sig när man är håll-käften-bra och totalt dominerar sin kant.

Men det var J-södra som tog ledningen. Ett högt inlägg gick över Myrestam och landade hos hemmaforwarden Omondi som, på något märkligt sätt, fipplade in bollen bakom Andreas Andersson.

Sju minuter senare slår Dennis Olsson (vem annars?) ett inlägg som Pontus Engblom (vem annars?) nickar i mål. Glädjen blir dock kortvarig. J-södra tar ledningen med 2-1 i halvlekens sista minut genom Al Ammari som med ett skruvat vänsterskott ställer Andersson.

I den 57:e minuten skarvade Anton Eriksson en hörna till backkollegan Niklas Dahlström som gör sitt första mål i GIF-tröjan och 2-2 var därmed ett faktum.

Den andra halvleken innehöll inte samma frenetiska tempo som den första, utan var aningen mer tillknäppt. GIF varvar dock fina offensiva passningskombinationer med ett disciplinerat försvarsspel och var det spelmässigt bättre laget. Därför var det heller inte ologiskt att ledningsmålet kom. Dennis krönte en strålande insats med ett högklassigt frisparksmål, 2-3.

Ett desperat J-södra började sedan att mata in chansbollar i GIF:s straffområde. Det var väl här någonstans det började bli svettigt. Man har sett det här förut, det är klassisk fotbollsdramaturgi. Tre poäng hägrar i horisonten. Vi lyckas rensa bort bollen, tre minuter kvar. Vi vinner ett inkast, två minuter kvar. Vi vinner en andra boll, en minut kvar. Vi släpper in ett mål, noll minuter kvar.

Där och då kändes det sannerligen som en förlust. Men när krutröken lagt sig är det trots allt enkelt att vara positiv. Dennis Olsson kunde sånär frälsa oss, efter matchen vandrade han över Mälaren hem.