Kalmar FF – GIF Sundsvall

• Publicerad 10 augusti 2015

En imponerande försvarsinsats och en offensiv effektivitet ledde till GIF Sundsvalls andra raka seger i Allsvenskan. Efter 2–0 borta mot Kalmar har Giffarna nu sju poängs lucka till det förhatliga nedflyttningsstrecket.

GIF hade inte slagit smålänningarna på elva försök i Allsvenskan. Men vinsten mot Hammarby senast tycktes ha givit mersmak. Leo Englund, tillbaka i startelvan då nyförväret Shpetim Hasani var skadad, spelade snyggt fram Sebastian Rajalakso till ett jätteläge redan i den andra matchminuten – men en bra räddning av Kalmars målvakt Lars Cramer förhindrade GIF-ledning den gången.

Med några få undantag var dock matchens första 45 minuter en rätt chansfattig historia. Kalmars skyttekung Marcus Antonsson oroade när han nickade bollen tätt utanför. Och sedan var det förstås det där som hände med fem minuter kvar att spela av halvleken …

… Dennis Olsson slog ett fint inlägg som gick över såväl Kalmarförsvar som GIF-anfall – och längst där borta dök en helt omarkerad Robbin Sellin upp och volleybredsidade bollen i mål. En riktig drömträff, otagbar för Cramer i Kalmarburen.

Om den första halvleken var jämn spelmässigt så var det klar fördel GIF Sundsvall i den andra. Hemmalaget hade förvisso det mesta av bollinnehavet, men ett för kvällen felfritt Sundsvallsförsvar satte stopp för alla försök till anfall. Högerbacken Eric Larsson, tillbaka efter skada, skötte sig strålande, liksom kollegan Dennis Olsson på vänsterkanten och mittbackarna Jocke Nilsson och Jón Guðni Fjóluson. Den enda gången som Kalmar egentligen skapade någon riktig farlighet i andra halvlek var just när Fjóluson halkade och friställde Marcus Antonsson, som prickade stolpen.

Men då hade klockan redan tickat upp till 90 minuter. Och redan tjugo minuter dessförinnan hade nyss inhoppade Simon Helg fastställt slutresultatet och GIF-segern. Detta efter snyggt samspel mellan Pa Dibba och Adam Chennoufi, som fick fram bollen till just Helg – som iskallt från snäv vinkel lade bollen i tomt mål.

Vinsten var Giffarnas första på bortaplan sedan den 11 maj – och innebär att laget passerar Hammarby i tabellen och avancerar till en elfteplats.

Närmast väntar nu Örebro på hemmaplan på lördag. Då får GIF klara sig utan mittfältaren Lars Krogh Gerson, som fick sitt tredje gula kort mot Kalmar.