Östersunds FK-GIF Sundsvall

• Publicerad 26 augusti 2018

Ett skitmål åt vardera håll.

Och ett sent mål av David Haro.

Det var höjdpunkterna när GIF Sundsvall vände mot Östersund och tog lagets första seger någonsin på Jämtkraft Arena i seriesammanhang.

De flesta av åskådarna på plats i Östersund satt nog och väntade på ett kryss i Norrlandsderbyt. Med bara minuten kvar av ordinarie tid var ställningen 1–1 och hemmalaget hade effektivt stängt ytorna för ett GIF Sundsvall som tålmodigt spelade runt bollen i vanlig ordning, utan att komma till de riktigt vassa lägena.

Då fick Linus Hallenius bollen ute på vänsterkanten. Han tog sig förbi två ÖFK-försvarare och spelade in bollen till inhopparen David Haro Iniesta som kunde slå in bollen i tomt mål. Spanjorens första allsvenska mål hade vänt matchen i GIF Sundsvalls favör. Fyra minuter senare blåste domaren Al-Hakim av matchen och GIF Sundsvall hade vunnit årets andra allsvenska derby – samt tagit sin första allsvenska seger på jämtländsk mark.

Det var ett synbart revanschsuget GIF Sundsvall som kom till spel i Norrlandsderbyt mot Östersunds FK. Dels hade ju jämtarna vunnit matchen på NP3 Arena tidigare i år – dels kom Giffarna från två raka förluster.

Det var också gästerna som tog tag i taktpinnen från start. Efter knappa kvarten spelad slet sig Linus Hallenius till ett läge och sköt ett skott som Keita i Östersundsmålet räddade och där Peter Wilson nickade returen över. Wilson hade ytterligare två bra chanser i första halvlek, men lyckades inte slå bollen förbi Östersundskeepern.

Östersund då? Jodå, de stack upp då och då – framför allt genom rappe och kreative Hosam Aiesh, som gång på gång, ofta framgångsrikt, utmanade Dennis Olsson och Juanjo Ciercoles på sin högerkant.

Det var också samme Aiesh som, åtminstone indirekt, gav hemmalaget ledningen – med första halvleks sista spark. David Myrestam rev ner Ludvig Fritzson i halvlekens slutskede, vilket gav en frispark till hemmalaget. Aieshs skott ändrade riktning på Curtis Edwards och en ställd William Eskelinen kunde inte göra annat än att konstatera att bollen rullade i mål. Underläge och nattsvart.

I andra halvlek var det Giffarna som fortsatte att ha det mesta och bästa av spelet, men Östersund visade prov på disciplinerat försvarsspel och tvingade gästerna att spela runt bollen utan att komma till några vidare lägen. Visserligen bröt sig Linus Hallenius fram och sköt strax över efter sex minuter – och Peter Wilson brände ett jätteläge då han sköt över från nära håll. Men länge såg det ut som att ÖFK skulle lyckas hålla undan.

Då klev David Batanero fram. Spanjoren hade skjutit in sig med ett par farliga skott i första halvlek, men när kvitteringsmålet väl kom i den 78:e minuten var det på en styrning á la Aiesh/Curtis. David Haro spelade fram (snacka om succéinhopp för spanjoren, som ersatte Dennis Olsson sex minuter tidigare), Batanero sköt och bollen gick i mål via förre GIF-försvararen Noah Sonko Sundberg. Kvitterat – såväl på resultattavlan som i skitmål, med andra ord.

Östersund hade därefter ett jätteläge att återta ledningen, när Aiesh hittade en fri Curtis Edwards i straffområdet, men engelsmannen fick ingen träff på bollen. Istället slutade eftermiddagen i moll för jämtarna, medan GIF-spelarna firade spansk afton med helados y globos tillsammans med den månghövdade tillresta GIF-klacken.

I och med segern kliver GIF Sundsvall upp på 29 poäng och närmar sig ÖFK som just nu har 33 pinnar på sin femteplats. I nästa match väntar Sirius på hemmaplan kommande söndag, den 2 september.