Östersunds FK-GIF Sundsvall

• Publicerad 1 juni 2019

En GIF-poäng i våravslutningen

Det blev – på klassiskt derbymanér – delad pott när Östersund och GIF Sundsvall spelade 1–1 på Jämtkraft Arena på lördagkvällen.

Detta efter ett klassmål av Tobias Eriksson och en kvittering av förre GIF-försvararen Noah Sonko Sundberg.

Vårens sista match var också säsongens första Norrlandsderby. Med två lag i stora behov av poäng. Hemmalaget Östersund kom med tre raka förluster i bagaget, och gästande GIF parkerade som bekant på kvalplats – med nio pinnar på tolv matcher.

Då spelmotorn David Batanero var avstängd fick Tobias Eriksson chansen från start för första gången i år. Och veteranen, som återvände från Kalmar inför säsongen, tog minst sagt chansen. I den 37:e minuten tog mittfältaren emot ett inlägg från Pa Konate och placerade med vänsterfoten in 0–1 i bortre gaveln – otagbart för Aly Keita i Östersundsmålet. Ett mål som var fullt logiskt, då gästerna från Medelpad ägde första halvlek, dock utan att skapa mängder av heta chanser.

Ändå blev det (kort) GIF-jubel än en gång innan halvtidsvilan. I slutet av halvleken nickade Linus Hallenius in en hörna, men efter viss betänketid valde domare Martin Strömbergsson att blåsa för offside och resultatet efter 45 minuter var därmed 0–1.

I den andra halvleken tog hemmalaget över allt mer och jobbade sig minut för minut in i matchen. Redan kvarten in i halvleken var Dino Islamovic ytterst nära att kvittera efter en frispark, men bollen rensades på mållinjen.

Istället var det en gammal GIF-försvarare som stod för 1–1-målet; även det efter en fast situation. En ÖFK-hörna letade sig fram till en ytterst misstänkt offsidestående Hosam Aiesh, vars inspel nådde Noah Sonko Sundberg. Kvitterat – och ännu en sprucken nolla för GIF Sundsvall, som hittills inte lyckats hålla tätt någon gång under våren.

Trots tryck från jämtarna var det klent med direkta målchanser in i det sista. I matchens slutskede kunde dock båda lagen fått trepoängsjubla, då Maic Sema först sköt rakt på Aly Keita, innan Dino Islamovic sköt bollen klockrent i stolpen i situationen därefter. Men matchen slutade oavgjort.

I och med poängen gick GIF upp på trettonde plats och passerade Helsingborg – som dock har två matcher mindre spelade. Nu tar Allsvenskan uppehåll och nästa match spelas mot AFC Eskilstuna den 29 juni. I den matchen får Giffarna klara sig utan såväl Juanjo Ciercoles som Pol Moreno, som båda drog på sig varningar ikväll och därmed är avstängda i nästa omgång.