Trelleborgs FF-GIF Sundsvall

  • Publicerad 13 augusti 2018

Det är inte alla dagar då precis allting stämmer. Men vissa dagar vaknar man upp och allt känns sådär perfekt, idag var en sådan dag för GIF Sundsvall som på plats nere i Skåne gjorde processen kort med Trelleborg.

Laget kom ut till match med den dynamiska duon David Batanero och Juanjo Ciercoles tillbaka i startelvan. Duon var avstängd senast mot Norrköping och dom såg sannerligen spelsugna ut i inledningen. Juanjo inte bara smekte iväg vackra bollar utan vann också allt som kom i hans väg.

Det var ett GIF Sundsvall som slog an en ton för den här matchen och det dröjde inte längre än till den femte minuten innan ledningsmålet skulle komma. Dennis Olsson slog ett högt inlägg som nickades rakt upp i luften av Peter Wilson. Jonathan Tamimi i den bortre ytan av straffområdet följde bollen med blicken och drog till med en yttersida på volley och vi hade 1-o Giffarna. Smakstart och gamnackar Trelleborg? Nja, kvitteringen lät inte vänta på sig. En felpassning på mittplan satte skåningarna i ett kontringsläge och efter ett räkningsfel i backlinjen kunde Marcus Pode styra in 1-1 i hemmalagets egentligt första någorlunda kontrollerade bollinnehav.

Därefter skulle högerback Tamimi visa att han inte bara har en volleyfot som Steven Gerrard skulle imponeras av utan även en inläggsfot som David Beckham hade uppskattat. Han fick bollen till höger om straffområdet och såg Peter Wilson ta en otroligt klok löpning, bollen satt på läppen och Wilson satte 2-1 med en vacker nick nere vid stolproten. Ett mål och ett assist på både Wilson och Tamimi och vi hade siffran tretton på matchuret.

Därefter följde några strökontringar av Trelleborg, framförallt på kanten där vindsnabbe Felix Hörberg for fram men utan att skapa någonting av värde och Giffarna fortsatte att kontrollera spelet.

När vi närmade oss halvtid skulle nästa mål komma. Maic Sema satte en klok djupledsboll till Linus Hallenius som spurtade ner sin motståndare och vinklade in 3-1 otagbart för Marko Johansson och nu såg det ut att bli svårt att få några viktiga poäng med sig för hemmalaget.

Halvtid och tid för kontemplation och eftertanke i Skåne-lägret, in kom Salif Camara Jönsson som förra året gjorde fyra mål i en match två gånger om och som i och med inhoppet gjorde sin första allsvenska match någonsin. Han skulle också komma att bli omskriven i den här matchen men av en mindre smickrande anledning.

Man hade kunnat få kontakt, ett plötsligt friläge och ett bra avslut räddades vackert av Eskelinen och sen skulle Giffarna sätta den slutliga spiken i den kista som redan var förberedd.

Linus Hallenius frispelades av, har ni hört den förut, Jonathan Tamimi, och kaptenen chippade in 4-1, nåja. Det var nog lite av en felträff, men snyggt var det och mål blev det. I och med det målet blev Hallenius Giffarnas bäste målskytt genom tiderna under en säsong i Allsvenskan då han gjorde sitt tionde mål för säsongen. Tidigare rekordet hade Cain Dotson, Jonas Wallerstedt och Kjell Eriksson som alla har gjort nio mål under samma säsong.

Varför nöja sig? När David Batanero bara fyra minuter senare slog en öppnande djupledsboll till Hallenius så tog han emot bollen, utmanade Jasmin Sudic och pangade in 5-1 med en boll som susade efter backen och fanns det några mullvadar på Vångavallens gräsmatta så försvann dom nog snabbt ner i marken när dom såg avslutet.

Hallenius byttes därefter ut och matchens tempo gick ner betänkligt. När det sedan hettade till igen så var det inte för att det var målchans utan för att tidigare nämnde Salif Camara Jönsson delade ut en ful eftersläng på Tamimi och fick syna det röda kortet.

När så matchen precis skulle blåsas av så hittade Tamimi återigen fram med ett bra inlägg, i straffområdet tvekade inte Maic Sema på avtryckaren utan smällde in 6-1 hårt nere i hörnet och GIF Sundsvall tangerade därmed sitt klubbrekord gällande störst seger i allsvenskan och slog samtidigt rekordet för största seger på bortaplan i landets högsta liga.

Tre poäng till Sundsvall och en fantastisk match.

På söndag väntar BK Häcken på NP3 Arena och det vore verkligen roligt med fulla läktare.