Filtrera
Förlusten i Norrlandsderbyt

GIF Sundsvall hade snabbheten, spelet och chanserna. Gefle styrkan, organisationen och – inte minst – effektiviteten. Det sistnämnda gjorde att gästrikarna fick inviga sin nya arena med tre poäng.

Nästan 6500 åskådare hade letat sig till Norrlandsderbyt mellan Gefle och GIF Sundsvall – två lag som båda hade med sig segrar från förra omgången.

Men de ned- och uppresta GIF-supportrar som hoppats att hemmalaget skulle få vänta på sin första seger på den nya hemmaarenan Gavlevallen fick åka hem besvikna.

För trots att Giffarna, i sedvanlig ordning, inledde matchen piggt blev det snabbt tristare. Redan i den tredje matchminuten vann Johan Oremo en nickduell mot Stefan Ålander och fick till en hård nick mot mål – som Tommy Naurin räddade. Men på returen var Henrik Bertilsson framme och kunde slå bollen i tomt mål.

Efter mardrömsstarten var det GIF Sundsvall som tog tag i matchen, och som hade mycket av både bollen och spelet under matchens första 45 minuter; men de riktigt heta målchanserna uteblev mot ett välorganiserat Gefleförsvar.

Andra halvlek började ungefär som den första – med ett mål för hemmalaget. Även den här gången kom det på nick. Veteranen Jonas Lanttos inlägg möttes av Dioh Williams panna – och 2–0 var ett tungt faktum.

Därefter tog Giffarna över spelet allt mer, samtidigt som även målchanserna började rada upp sig. Först genom ett jätteskott av Robbin Sellin i den 58:e minuten, som Emil Hedvall i hemmamålet tippade till hörna. På den fick Stefan Ålander drömträff på volley; men då Hedvall för en gångs skull inte hann dit stod istället Gefleförsvararen Jesper Florén i vägen.

Florén var en av huvudrollsinnehavarna även på nästa jätteläge. Johan Eklunds skott styrdes av Gefleförsvararens tå upp på Emil Hedvall, som i det läget såg ut att få hålla sin och Gefles femte nolla för säsongen.

Tjugo minuter från slutet kom dock till sist den välförtjänta reduceringen. En fin skarvning från Pa Dibba friställde Adam Chennoufi, som visserligen förlorade bollen till Jesper Florén – men denne slog den rakt ut till Johan Eklund som inte gjorde något misstag.

Men säg den lycka som varar. Mitt i Giffarnas kvitteringsjakt stack hemmalaget upp i ett anfall, som avslutades med att bollen, efter att oturligt ha styrts på Jón Guðni Fjóluson , letade sig fram till Johan Oremo som helt fri kunde sätta spiken i GIF-kistan.

Sammanfattningsvis blev det en match där GIF Sundsvall hade farten, finessen och bollinnehavet. Men där gästrikarna stod för styrkan och effektiviteten. Gefle inledde alltså en segersvit på nya hemmaarenan – och fortsatte en mot Giffarna – som man aldrig förlorat mot i Allsvenskan – och inte överhuvudtaget sedan hösten 1999.

Förhoppningsvis blir det ändring på det redan den 4 oktober. Då möts lagen på Norrporten Arena.