GIF–Akropolis 1–2: “Håll ut – vi ordnar detta”

• Publicerad 21 september 2020
  • A-laget

På ena sidan stod en frustande nykomling fylld till bredden av självförtroende. På den andra sidan stod ett ängsligt lag nedtyngt av den senaste tidens vacklande prestationer. Den första kvarten var inget annat än ett manifesterande av just detta. En kamp mellan två lags vars känslolägen var varandras diametrala motsats.

Akropolis var inledningsvis extremt aggressiva i sin press och innan man ens hann säga Sotirios Nikopoulos stod det 0-2 till gästerna. Två mål som sårade GIF, inte bara på resultattavlan, utan också mentalt.

Under den första halvleken spelade Akropolis som jag tänker mig att GIF egentligen vill spela. Med hjälp av ett högt passningstempo och snabba förflyttningar kunde Akropolis, under stora delar av den första halvleken, belägra GIF:s planhalva.

Fotbollslag behöver saker att falla tillbaka på, något tryggt att hålla sig fast vid när man famlar i mörkret. För GIF:s del blev det ett okonstlat passningsspel, vilket gav viss effekt. Inga fler äventyrliga kortpassningar i straffområdet, istället ett enklare, rakare och mer tillbaka-till-grunderna-passningsspel.

GIF åt sig tillbaka in i matchen och kunde sånär reducera efter ett fint avslut av Blomberg. Domare Fredrik Hansson menade dock att Johan Andersson, som stod offside, påverkade spelet genom att skymma Samuel Brolin i Akropolis-kassen och dömde därför bort målet.

I den andra halvleken skruvade GIF upp intensiteten. Det var dock inte helt lätt att urskilja vad som var GIF-hunger och vad som var Akropolis-mättnad, men GIF såg åtminstone mer hungriga ut än vad de gjorde i den första halvleken. Problemet var bara att Akropolis har ett av seriens absolut bästa och tajtaste försvar, ska man göra mål på dem räcker det inte att vara hungrig – man måste vara utsvulten.

Den senare delen av den andra halvleken präglades främst av frisparkar. 22 (!) frisparkar tilldömdes GIF varav majoriteten i den andra halvleken. Dessvärre resulterade inte dessa i något nämnvärt.

Jamie Hopcutt stod dock för en nämnvärd insats och gjorde också behärskat 1-2 i den 79:e minuten.  Men närmare än så kom inte GIF. När domaren blåste av matchen kändes NP3 Arena, sina starka strålkastare till trots, som den mörkaste platsen i stan.

Redan imorgon möter vi Norrby. Jag är övertygad om att det bli startpunkten på en ljusare tid.