Nyheter

Filtrera
GIF–Dalkurd 1–1: En ungdomlig sommarkväll

GIF–Dalkurd 1–1: En ungdomlig sommarkväll

På förhand kändes matchen på flera sätt som en Joyce Carol Oates-roman. Kvällen var ljummen, sommaren låg utbredd framför oss och i strålkastarljuset befann sig två parter vars åldersskillnad närmast kan beskrivas som oklädsam. 117-åriga Gif Sundsvall vandrade ut på NP3 Arena med 16-åriga Dalkurd vid sin sida. De romantiska skönlitterära associationerna fick dock ett abrupt slut då Unibet, seriens huvudsponsor, strax innan avspark dundrade ut sin veckodags-uppräknande jingel.

Även om GIF Sundsvall är en gammal och anrik förening är truppen tydligt präglad av ungdomlighet. 18-årige Jesper Carström debuterade från start. Och som han gjorde det. Carström var en elegant virvelvind som blåste fram i planens båda riktningar. Han blandade flott teknik med ett avvägt defensivt arbete och redan efter tre minuter hade han hunnit med två fina dragningar och ett skott på mål. Ett skott som fullbordade ett mycket fint anfall där GIF kombinerade sig fram längs högerkanten.

Detta var den spelmässigt bästa halvleken hittills. GIF var bolltrygga. Ibland lite för bolltrygga, men för det mesta resulterade kortpassningsspelet i något konstruktivt. Detta trots att Dalkurd paradoxalt nog både pressade högt och samtidigt försvarade lågt. Dalkurds två innermittfältare Emil Berger och Daniel Stensson har uppenbarligen dragit nytta av den världsrekordlånga försäsongen.

Apropå världsrekordlång, när startelvan släpptes var det nog många som höjde på ögonbrynen. Niklas Dahlström? Den reslige högerbacken från Hudiksvall debuterade från start. Och som han gjorde det. Dahlström var följsam och spelade med pondus. Han visade upp en fin passningsfot och var definitivt en bidragande orsak till den nyss nämnda bolltryggheten.

Dalkurd var inte ofarliga, de spelade sig fram till flertalet fina lägen. Lägen som man som supporter, efter fem raka säsonger i Allsvenskan, liksom lärt sig ska resultera i ett baklängesmål. Här manifesteras den största skillnaden mellan de två högsta serierna. I Superettan blir misstagen, av förklarliga skäl, inte lika ödesdigra. Man ges fler chanser att hämta andan. Därför var det nästan logiskt att Dalkurd skulle ta ledningen genom ett slumpartat skott som ändrade riktning då det träffade Anton Eriksson.

GIF kvitterade genom Pontus Engblom (vem annars?) på en straff som får betraktas som billig. Eventuellt blev trycket från alla de fiktiva biljettinnehavarna för stort för huvuddomare Robert Daradic som självsäkert pekade med hela handen på straffpunkten. Filip Anger gick rätt och räddade men Engblom, som inte vet hur man inte gör mål, dundrade upp returen i nättaket. Efter målet tog GIF över spelet och hade också ett par lägen att ta ledningen. Mycket tack vare Dennis Olsson som återigen gjorde en bra match.

I den andra halvleken var GIF blekare. Carström har förvisso ett skott i ribban och Engblom var en oklippt målvakts-tånagel ifrån att rulla in ledningsmålet. Men Dalkurd var bättre. I den 86:e minuten kom också deras ledningsmål – trodde alla utom linjemannen, som efter samtal med Daradic dömde bort målet. Huruvida det var ett felaktigt beslut eller inte låter jag vara osagt. Men låt oss åtminstone konstatera att GIF, som på senare år varit en liten fisk i en stor damm, sällan fått sådana domslut med sig.

Så som den andra halvleken utvecklade sig får vi vara belåtna med en poäng. Ungefär så belåtna som jag tänker mig att Juanjo var när han fick nys om att det numer är fyra, och inte tre, gula kort som genererar en avstängning.

Den 117-åriga obesegrade serieledaren dansar vidare i sommaren. Fortfarande har vi allt framför oss.

Plus

Jesper Carström

Niklas Dahlström

Oliver Bergs hårda arbete

Storklubbsfördelar

Minus

Ishizakis lite väl övertygade uppfattning om att Dalkurd borde vunnit. Kom igen, det var en jämn match.

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Dalkurd 1–1 (1–1)

0–1 Hampus Finndell (16), 1–1 Pontus Engblom (32, straff).

Varningar, GIF: Anton Eriksson. Dalkurd: Hampus Finndell, Irfan Jasarevic, Emil Berger, Henry Offia.

Domare: Robert Daradic.

Publik: 0 (publikförbud).

Se höjdpunkter

Se bilder från matchen

Superettan 2020-06-27, NP3 Arena, Sundsvall