Filtrera
GIF–LSK 5–2: Ljungskile öppnade glasburk efter glasburk

• Publicerad 9 augusti 2020
  • A-laget

Ljungskile kom till Sundsvall som rejäla underdogs. Bara en seger på de tio inledande omgångarna och inte en bortaseger på konstgräs sedan hösten 2019. Till och med Ljungskiletränaren, och tillika Ljungskilelegendaren, Jörgen Wålemark konstaterade inför matchen att underlagsbytet naturligtvis är en påverkansfaktor.

Alla faktorer, både synliga och osynliga, höll GIF gisslan. Det är aldrig tacksamt att hamna i en position där en seger innebär en axelryckning och en poängförlust en tragedi. I denna jinx-baserade fotbollstid vi lever i kändes det därför som att en tragedi var annalkande.

Men ibland är en fotbollsmatch bara en fotbollsmatch. Trots kosmiska påverkansförsök vinner ibland det bättre fotbollslaget och på GIF:s planhalva stod elva fotbollsspelare vars färdigheter överträffade sina motståndares.

Efter 16 minuter spelade Berg fram Palmlöf som avslutade snyggt vid första stolpen. En lättnadens suck kunde höras från de tomma läktarna. Ljungskile kvitterade förvisso men bara några minuter senare återtog GIF ledningen genom Engblom efter en delikat skarv av Blomberg.

En innermittfältares frihet är endast avståndet mellan sig själv och den jagande. En gemensam nämnare hos de senaste årens GIF-motståndare har varit oviljan att ge oss just frihet på mitten. Medan de flesta givit oss centimetrar gav Ljungskile oss oceaner.

Berg var äntligen fri. Han flög iväg och kunde sedan aldrig fångas. Ljungskile öppnade locket på glasburk efter glasburk och ut flög revanschsugna GIF-spelare med Degerfors-matchen i friskt minne. Ljungskile spenderade sedan hela den andra halvleken med att försöka fånga in de utsläppta GIF-spelarna, men de gled bara genom deras fingrar. 23 minuter senare stod det 5-1.

Det var en påtaglig klasskillnad mellan lagen. Matchen slutade 5-2 och till skillnad mot ett gäng andra GIF-matcher speglade resultatet verkligen matchbilden. En matchbild som närmast kan beskrivas som en dans mellan ett vilt lejon och en försvarslös tämjare.

När spelarna lämnade planen låg konstgräset stilla och förstummad kvar. Som en uttryckslös påverkansfaktor som just bevittnat något utöver det vanliga.

Plus

Egentligen alla spelare, men främst – Oliver Berg och Johan Andersson

Minus

/Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Ljungskile SK 5–2 (2–1)

1–0 Albin Palmlöf (16), 1–1 Jesper Westermark (32), 2–1 Pontus Engblom (35), 3–1 Oliver Berg (48), 4–1 Johan Blomberg (58), 5–1 Oliver Berg (70), 5–2 Mirad Garza (86).

Varningar, GIF: Abdul Halik Hudu. Ljungskile: Adam Söndergaard, Johan Svahn.

Domare: Magnus Lindgren.

Publik: 0 (publikförbud).