Nyheter

Filtrera
GIF–Norrby 0–0: En avslagen tillställning

GIF–Norrby 0–0: En avslagen tillställning

Den svensk-italienske domaren med det förträffliga namnet Enzo Vesprini satte pipan i sin mun och matchen var igång.

Eller var den?

Inte ens den där obligatoriska intensiteten som i alla fotbollsmatcher infinner sig direkt efter avsparken fanns där. En forward som sätter fart mot en rättvänd mittback trots att han vet att han kommer bli överspelad, eller en försvarare som är onödigt snabb upp i ryggen på sin motståndare. Inget.

Norrby valde, till skillnad från de flesta andra lag GIF hittills mött, inte att vansinnespressa sina motståndare. De valde istället att försöka tråka ut dem. Bortsett från ett par förvirrade minuter innehållandes en märkligt dömd indirekt frispark samt en del hisnande bolltapp bjöd inte den första halvleken på särskilt mycket action.

Norrby backade hem, låg tätt och kontrade. Ett tråkigt men effektivt sätt att spela fotboll om man vill sno åt sig poäng på NP3-Arena mot ett för dagen håglöst GIF Sundsvall. Det närmsta GIF kom ett ledningsmål var Engbloms Zlatan-doftande klack (som i ärlighetens namn endast hade resulterat i ett Norrby-inkast om inte Dennis Olsson fångat upp bollen).

Tidigt i den andra halvleken bytte GIF in Johan Bengtsson. Det hade låst sig för den vanligtvis så fartfyllda topptrion och Bengtsson kunde, tack vare sin rörlighet, kanske vara nyckeln som öppnade upp den Norrbyanska bussen. Knappast, sa bortatränare Mak Lind, och fullkomligen pressade ned sömnpillret i våra halsar. Norrby grötade ihop laget, om möjligt, än mer och GIF hade svårt att skapa några egentliga chanser.

Dennis sköt utanför, Berg sköt över och Engblom nickade ned bollen istället för att nicka in den. Spelet i den sista tredjedelen var för det mesta krampaktigt och saknade den fart och kreativitet som hittills varit signifikativt för anfallsspelet. Jag antar att det var bara en sådan dag. Problemet är att det kommer att komma fler sådana dagar. Dagar då motståndaren kommer vilja tvinga i oss sömnpiller. Det gäller därför att kunna parera, att hitta effektiva motdrag för att luckra ihop ett lågt liggande försvar.

Om man ska försöka se det ur något slags glaset-är-halvfullt-perspektiv var det trots allt uppiggande att känna den där frustrationen bara ett topplag känner när ett sämre lag lyckas brotta till sig en poäng.

Nu väntar en intensiv tid. Inom loppet av sju dagar möter GIF Öster, J-Södra och Degerfors. Jag hoppas att det här sömnpillret inte ger någon baksmälla.

Plus

Vi är fortfarande obesegrade

Minus

Vi borde ha vunnit matchen

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Norrby IF 0–0

Varningar, GIF: David Myrestam, Johan Bengtsson. Norrby: Nino Osmanagic, Viktor Bergh, Benjamin Arapovic.

Domare: Enzo Vesprini.

Publik: 0 (publikförbud).

Se höjdpunkter

Se bilder från matchen

Superettan 2020-07-18, NP3 Arena, Sundsvall