Nyheter

Filtrera
GIF–VSK 3–1: Vi har växlat upp

GIF–VSK 3–1: Vi har växlat upp

Att Västerås gjorde 1-0 i matchens inledning kan på fotbollsspråk beskrivas som en kalldusch. Att GIF Sundsvall sedan fullständigt dominerade matchen och tog sin tredje seger för säsongen betyder, på alla språk, att vi återigen är serieledare. Men segern betyder mer än så.

Ett inlägg som sveper genom hela GIF:s straffområde lyckas undgå alla ben som befinner sig i närheten. Ett skott som, åtminstone enligt de flesta kameravinklarna, går utanför går i själva verket i mål och återigen har vi släppt in första målet i en match. Här börjar de hittills bortträngda tankarna om att vi är avslöjade, att vi i själva verket är ett mindre begåvat fotbollslag än de andra tippade topplagen, att växa sig starkare. Dessa tankar försvann dock i samma stund som Johan Blomberg visade upp sina sidenstoppade bredsidor. 

Fem minuter efter gästernas ledningsmål tar sig Johan Blomberg förbi Simon Johansson på vänsterkanten och smeker in kvitteringen längs den bortre stolpen. Efter målet var Blomberg strålande. Tja, hela laget var strålande. Passningsspelet öppnade upp, omställningarna tog oss framåt och den ständiga vinsten av andrabollar befäste vårt tryck.

Det kändes som att Åhnstrand och Petterssons taktiktavla närmast var ett facit som VSK-tränaren ”Liston” Söderbe…förlåt, Thomas Askebrand, trots sitt frenetiska vrålande från sidlinjen aldrig kunde skriva av. Av bara farten gjorde en formtoppad Blomberg en copy-paste på sitt tidigare mål och smekte återigen in bollen längs den bortre stolpen. Jag är inte säker på att Norling är helt nöjd med valet att inte erbjuda Blomberg ett kontrakt.

Apropå kontrakt –  den känslige benknäckaren Juanjos kontrakt går strax ut. Då han, i och med sin fjärde varning, är avstängd i nästa match var detta eventuellt hans sista match i GIF-tröjan. Även om man givetvis hade velat haft honom på planen på lördag finns det något poetiskt i att han är avstängd i sin sista match.

3-1 kom i den 59:e minuten efter att Dennis Olsson hittat Oliver Berg i straffområdet som kunde raka in bollen i mål. Det är svårt att inte ryckas med av Bergs riviga spelstil. Det var längesedan jag såg honom så här bra. Han jobbar alltid hårdast av alla, det har vi liksom vant oss vid. Men mot Västerås var han även briljant i spelet med bollen och lyckades med det mesta.

Tre poäng var viktigt. Men att, på allvar, få igång spelare som Blomberg och Berg var nog ännu viktigare. I den första krönikan skrev jag att vi såg ut som ett mästarlag som ännu inte växlat upp. Nu har vi växlat upp.

Plus

Att 16(!)-årige Johan Bengtsson gör sin A-lagsdebut. Han blev därmed GIF Sundsvalls yngste debutant någonsin. Han blev samtidigt den andra spelaren född 2004 att spela elitfotboll i Sverige. Såg dessutom spännande ut.

Minus

Det måste bli tanken på att aldrig få se Juanjo i GIF-tröjan igen. Gracias por todo!

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Västerås SK 3–1 (2–1)

0–1 Emil Skogh (8), 1–1 Johan Blomberg (16), 2–1 do (34), 3–1 Oliver Berg (58).

Varningar, GIF: Juanjo Ciercoles. VSK: Jonas Hellgren.

Domare: Johan Krantz.

Publik: 0 (publikförbud).

Se höjdpunkter

Se bilder från matchen

Superettan 2020-07-08, NP3 Arena, Sundsvall