Nyheter

Filtrera
Mästarna blev numret för stort för GIF Sundsvall

GIF Sundsvall lyckades inte upprepa fjolårets skräll nere i Malmö.

Ett slumpmål och ett klassdito ifrån seriefavoriterna fastställde resultatet till 2–0, i en match där Giffarna gav blandade besked.

Malmö FF är stora favoriter till att ta hem SM-guldet i år – och det syntes tidigt i matchen att skåningarna fordrade revansch för såväl fjolårets snöpliga förlust som för 1–1-resultatet i förra helgens seriepremiär mot IFK Göteborg. De svenska mästarna pressade högt och aggressivt mot ett GIF Sundsvall som, sånär som på en sjuk Noah Sonko Sundberg, ställde upp med samma startelva som senast.

I hans frånvaro fick Juho Pirttijoki göra sin allsvenska debut; en uppgift som han och försvarskollegorna Marcus Danielson och Eric Björkander till en början skötte med bravur. Pawel Cibicki och Marcus Rosenberg fick till en början inte många sekunder på sig att göra något konstruktivt med bollen, och under den första kvarten höll GIF absolut jämna steg med de ljusblå motståndarna.

Men det är inte för intet som Malmö har tre SM-guld de senaste fyra åren. Laget – och inte minst Pawel Cibicki – tog över mer och mer ju längre halvleken led. Efter 20 minuter tvingades Tommy Naurin till en högklassig räddning, då just Cibicki avslutade tätt intill den vänstra stolpen. Och innan halvleken var över hade även Yotún avlossat en projektil som vaket avstyrdes av GIF-målvakten.

Istället var det ett slumpmål som gav hemmalaget ledningen. En MFF-hörna i den 35 matchminuten skarvades av Franz Brorsson på Behrang Safaris knä och in i mål.

Giffarna då? Njaa … laget hade faktiskt bara ett enda avslut på mål; av Eric Larsson precis i matchens inledning. Larsson, som brukar vara en av nyckelspelarna, raderades mer eller mindre ut av Malmös vänsterback, premiärmålskytten Safari. Inte heller anfallsparet Peter Wilson och Kristin Freyr Sigurdsson hade någon lyckad afton – de deltog knappt alls i spelet under de första 45 minuterna.

Direkt efter paus byttes mittbacken Pirttijoki ut mot anfallaren Linus Hallenius, i ett försök att skapa mer tryck offensivt. Men den hårda hemmapressen fortsatte och stressade gästerna till allt fler bolltapp och frisparkar. Två gånger om fick Pawel Cibicki chansen på fasta situationer, men båda gångerna var Naurin återigen på alerten.

Men efter kvarten spelad kunde medelpadingarna inte stå emot längre. Och den här gången var det allt annat än ett turmål som utökade skåningarnas ledning. Yosimar Yotún slog ett välplacerat inlägg mot Marcus Rosenberg, som sög ner bollen på foten och säkert placerade in den i GIF-buren.

Även om avsluten uteblev även i den andra halvleken så fanns det en del att glädjas åt även för GIF-supportrar. Romain Gall svarade för ett piggt inhopp då han ersatte Peter Wilson med 20 minuter kvar. Nyköpingsförvärvet tog för sig och hade del i att Giffarna spelade upp sig och till och med lyckades skapa tryck mot hemmamålet i matchens slutskede.

Om slutresultatet finns inte så mycket att säga. 2–0 var både logiskt och rättvist på Swedbank Stadion den här kvällen, där de svenska mästarna var ett nummer för stort. För Giffarna gäller det nu att ladda om inför söndag. Då väntar ännu ett tippat topplag – Häcken – hemma på Idrottsparken.

Text: Mattias Denkert