Nyheter

Filtrera
Neslig förlust mot Sirius

I 70 minuter hade GIF Sundsvall ledningen och full  kontroll i hemmamatchen mot Sirius.

När domare Glenn Nyberg blåste slutsignal var det ändå Uppsalalaget som stod som segrare, efter att ha satt dit 1–2 på stopptid.

Sundsvall bjöd på strålande sommarsol när Allsvenskan startade om efter en knapp månads vila. Och de 3862 som gästade Idrottsparken fick sig till livs såväl solsken som positivt GIF-spel i matchens inledning. Redan efter tolv minuter gavs tillfälle till jubel, då Linus Hallenius vände bort en Siriusförsvarare och sköt ett skott som Joshua Wiks i bortamålet kunde rädda – dock inte bättre än att returen kom ut till Jonathan Morsay, som slog in 1–0; hans första mål någonsin i Allsvenskan.

Och även om resultatet stod sig till halvtid var det nog få av hemmasupportrarna som kände någon större oro under pausfikat. GIF, och inte minst Hallenius, hade nämligen skapat flera farligheter under matchens första 45 minuter:

Efter 20 minuter sprang nämnde Hallenius själv till sig ett friläge, men avslutet gick rakt på Wicks.

I matchminut 42 fick GIF-anfallaren nästa chans, efter ett fint kombinationsspel. Den här gången träffade bollen insidan av stolpen.

Tabellfyran Sirius då? Jo, det brandskattade Uppsalalaget (som saknade avstängde  spelmotorn och lagkaptenen Niklas Busch Thor, samt skadade anfallaren Ante Björkebaum) hade under samma tid skapat – exakt ingenting. De få anfallsförsöken stoppades effektivt upp av hemmalaget och de få skott som ändå tog sig igenom hade Tommy Naurin inga problem med att avvärja.

Visserligen inleddes sedan andra halvlek med ett jätteläge, då Moses Ogbu sköt ett skott som Naurin bromsade in och som Noah Sonko Sundberg sedan lyckades cykelsparka bort från hemmaburen. Men därefter såg det ut ungefär som i första halvlek – de farligheter som fanns var det Giffarna som stod för; inte minst då Linus Hallenius än en gång sprang till sig ett friläge, men blev fasthållen av Kim Skoglund och månne sattes något ur balans, då avslutet den här gången aldrig blev riktigt farligt.

Nej, det såg tryggt och stabilt ut. Eric Larsson stormade gång på gång fram på sin högerkant och comebackande Lars Krogh Gerson styrde och ställde på det centrala mittfältet. Det är ingen vågad gissning att de flesta på läktaren bara satt och väntade på det 2–0-mål som skulle sätta spiken i kistan.

Då – med knappt 20 minuter kvar att spela – halkade Kristinn Freyr Sigurdsson då han skulle ta emot en nick ifrån Marcus Danielson – och som en blixt från klar himmel kunde istället Sirius Jesper Arvidsson distansskjuta in kvitteringen vid Tommy Naurins högra stolpe.

Efter målet blev matchbilden en annan. Från att ha varit det spelförande laget blev GIF Sundsvall ängsligare, drog sig tillbaka och släppte fram gästerna till fler möjligheter. Moses Ogbu avslutade tätt utanför i den 82:a minuten – och visst skulle Sirius få segerjubla till slut …

Med bara en minut kvar av tilläggstiden fattade Marcus Danielson ett ödesdigert felbeslut, när han försökte driva upp bollen i ett sista anfallsförsök – men istället blev av med den djupt nere på egen planhalva. Inbytte Oscar Kindlund sköt på en täckande Eric Björkander, men bollen studsade vidare till Philip Haglund, som slog in 1–2 på volley.

Förlusten innebär att GIF ligger kvar på elva poäng och trettonde plats, precis ovanför kvalstrecket. Man kan dock komma att passeras av Kalmar, som möter Djurgården borta på måndag.

Samma Djurgården är också nästa GIF-motståndare – den 10 juli. Förhoppningsvis har laget då smält den här snöpliga förlusten och laddat om för en ny utmaning.

Text: Mattias Denkert