Nyheter

Filtrera
Storartad laginsats när GIF Sundsvall kryssade mot AIK

Storartad laginsats när GIF Sundsvall kryssade mot AIK

GIF Sundsvall var hårt brandskattat när laget ställde upp mot toppjagande AIK på torsdagskvällen.
Men efter en stark laginsats där hemmalaget var närmast att få med sig alla tre pinnarna, slutade matchen 0–0.

Det är inte ofta en hemmapublik står kvar och applåderar sitt lag efter en 0–0-match.
Men alla de 4052 på Idrottsparkens läktare (ett par hundra AIK:are undantagna) kunde utan större problem inse vilken prestation GIF Sundsvall svarat för. Från måndagens startelva i segermatchen mot Eskilstuna återstod endast fem personer. Bland annat hade den digra skade- och avstängningslistan medfört att högeryttern Eric Larsson fått kliva in centralt på mittfältet.

Samtidigt var laget som stod på andra sidan planen AIK från Solna – som flåsar sin bittraste konkurrent Djurgården i nacken i jakten på andraplatsen i tabellen; som har råd att ha spelare som Simon Thern och Denni Avdic på bänken.

Men när domare Patrik Eriksson från Gävle blåste igång matchen var det hemmalaget som tog tag i taktpinnen. Redan efter mindre än en minut testade David Batanero gästernas målvakt Oscar Linnér.

Och även om AIK med tiden kom in i matchen så var det Giffarna som skapade de heta chanserna. Efter åtta minuter hann Peter Wilson före nämnde Linnér i en löpduell, men petade bollen utanför målet.

AIK då? Jo, de skapade en riktigt farlig chans även de. Johan Blomberg frispelades av Henok Goitom efter en knapp halvimme, men William Eskelinen – som följde upp den fina debuten senast med ännu en bra match – räddade med en benparad. Returen slogs sedan bort av fullständigt briljante David Myrestam. Umeå-sonen dominerade fullständigt på sin position; med god hjälp av backkamraterna Eric Björkander och Carlos Moros Gracia. Trion var en starkt bidragande orsak till att Blombergs läge var Solnalaget enda riktigt vassa målchans i matchen.

Giffarnas farligaste chans lät däremot vänta på sig till den andra halvleken. I den 57:e minuten drev Eric Larsson upp bollen och avlossade ett skott från 30 meter, som Linnér med nöd och näppe fick fingrarna på och tippade till hörna.

Med tiden mattades hemmalaget av och AIK fick ha allt mer bollinnehav. Men GIF Sundsvall höll undan till 0–0, utan att det någonsin kändes riktigt hotfullt. Linus Hallenius och Peter Wilson sprang på allt och satte AIK:s försvarare under ständig press. William Eskelinen, som snuvades snöpligt på nollan i senaste matchen, fick hålla den nu istället – och på det centrala mittfältet var Eric Larsson precis så bollsäker och slitstark som vi blivit bortskämda med, samtidigt som hans parhäst David Batanero gjorde sin bästa match i den blå GIF-tröjan, då han fördelade bollar till höger och vänster med ett lugn som kunde fått bio-aktuelle Björn Borg att se ut som Lille Skutt.

Som sagt är det sällan ett hemmalag får ovationer efter 0–0. Men äras dem som äras bör. Poängen innebär att GIF Sundsvall behåller tolfteplatsen i serien, på samma poäng som trettonedeplacerade Kalmar och med tre poäng ner till Jönköpings Södra på kvalplats. Samma J-Södra som Giffarna ställs mot härnäst – på Stadsparksvallen på söndag.

Då är flera av de spelare som saknades mot AIK tillbaka. Men de lär samtliga få slita hårt på träningarna i veckan för att kunna erövra några platser i startelvan.