Nyheter

Filtrera
Wilsons kvittering gav GIF-poäng i Halland

Peter Wilson är en av Allsvenskans hetaste spelare just nu.

Mot Falkenberg blev 20-åringen poängräddare när han dundrade in kvitteringen i den 75 matchminuten och fastställde slutresultatet till 1–1.

Det såg länge ut att bli en trist allsvensk debut för Jonathan Morsay. Den 19-årige Kubenprodukten hade ersatt Sebastian Rajalakso på högerkanten med halvtimmen kvar att spela. I det läget ledde den halländska tabelljumbon matchen med 1–0.

Men med en kvart kvar att spela nickade Johan Eklund ner Smajl Suljevic inlägg till Peter Wilson, som med ett distinkt avslut visade att förra omgångens hat trick inte var någon tillfällighet. Målet var anfallarens femte på sex matcher – och innebär att GIF Sundsvall nu ligger sju poäng före Helsingborg, som innehar kvalplatsen.

Målet var lika viktigt som oväntat, med tanke på att Giffarna i det läget spelade med en man mindre på planen. Noah Sonko Sundberg fick nämligen sitt andra gula kort då han satsade (för) hårt i en nickduell mot rutinerade Stefan Rodevåg.

Samme spelare var även i allra högsta grad i Sonkos första varning – och således också i Falkenbergs ledningsmål, som kom efter drygt tjugo minuter. Rodevåg sköt ett skott från nära håll, som tog på GIF-försvararens arm. Resultatet: gult kort och straff för hemmalaget. En elvametersspark som talangen Jesper Karlsson säkert rullade in intill den vänstra stolpen.

Inte orättvist i det läget, med tanke på att det var hallänningarna som var spelförande under matchens första halvtimme. Ett skade- och avstängningsdrabbat GIF – som bland annat saknade Eric Larsson, Robin Tranberg och Kristinn Steindórsson – hade svårt att få till något eget spel. Faktum är att Falkenberg även hade ytterligare en boll i mål, men den gången blev målskytten Rodevåg korrekt avvinkad för offside. Den bästa chansen i första halvlek hade Stefan Silva, som fick ett öppet läge efter ett fint förarbete av Wilson, men skottet blev misslyckat.

Andra halvlek inleddes även den till hemmalagets taktpinne. Men GIF spelade upp sig allt eftersom matchen gick. I slutskedet av matchen hade båda lagen flera bra chanser att avgöra, men när Eriksson blåste i sin pipa efter 93 minuter stod det fortfarande 1–1 på resultattavlan.

Resultatet innebär att GIF Sundsvall nu kopplat ett ännu större grepp om den trettondeplats som innebär fortsatt allsvenskt spel.

På fredag väntar ett prestigemöte mot ännu ett bottenlag – Gefle. Förhoppningsvis håller Peter Wilsons målform i sig och tvingar ner såväl gästrikar som skåningar ännu längre i brygga.