GIF Sundsvall-Jönköpings Södra IF

• Publicerad 17 oktober 2020

Askan är den bästa jorden

Tiden mellan att bollen lämnade Blombergs fot och att den satt i bortre krysset var ett vägskäl. För någonstans var vi på väg. När det återstår ungefär en handfull matcher drunknar de inte längre i serielunkens hav, de är vad vi håller oss fast vid.

J-södra började matchen precis som J-södra ville. De låg tätt och pressade ut GIF mot kanterna, när de fick läge ställde de om.  Efter en kvart stod det 0-2 till gästerna och här blev det smärtsamt tydligt att vi hade att göra med ett toppen-mot-mitten-möte.

En sådan start kan göra vilket lag som helst stressat. Inte minst i ett redan pressat läge. Därför var det imponerande att se hur GIF tog sig an situationen. Kontrollerat tog de sig in i matchen, minut efter minut, meter efter meter. Plötsligt hade GIF och J-södra mentalt bytt tabellpositioner och efter en fin nickskarv av Blomqvist kunde Berg, med sitt sjunde mål för säsongen (!), reducera till 1-2.

Den andra halvleken började på ett liknande sätt som den första. J-södra var, till en början, hetare och skapade en del halvchanser. Därefter tog sig GIF återigen in i matchen igen. Det är tydligt att Åhnstrand och co jobbat hårt på att rätta till de misstag som tidigare präglat så många matcher. De enkla bolltappen och felpassningarna var betydligt färre, ibland slog vi dessutom långt från backlinjen. Det gav en trygghet. En stabilitet.

Efter att Engblom slagit in en förlösande straff i den 84:e minuten, som för övrigt var hans 16:e (!!) mål för säsongen, var vägen till tre poäng vidöppen. I samband med straffen blev J-södras Marcus Degerlund utvisad och himlen sprack upp.

Plötsligt jagade vi inte en förnärmande poäng, nu gick vi för allt. För tre poäng, för moralen, för framtiden. För hämnden.

För ni har väl inte glömt vad som hände i Jönköping i somras? Då J-södras Omondi kvitterade till 3-3 i den 95:e minuten. Nu stod Blomberg där, också i den 95:e minuten, med sin vässade högerfot redo att ge oss något att tro på.

Spelarna pratar till oss genom sina prestationer på planen. När Blomberg sedan dundrar in 3-2 i krysset i den 95:e minuten säger han en hel del. Det var en vändning som betydde mer än bara tre poäng. För några sekunder var all nedslående statistik, alla formkurvor, ja till och med den här pandemin, ett minne blott. Allt som fanns kvar var glädje i dess renaste form.

En glädje som definitivt inte drunknar i något hav, utan en glädje som vi kan hålla oss kvar vid.

Plus
Tobbe Eriksson. Klubbikonen annonserade nyligen att han, efter denna säsong, lägger skorna på hyllan. Hylla den som hyllas bör, Tobbe förtjänar allt!

Tre poäng

Minus

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Jönköpings Södra IF 3–2 (1–2)

0–1 Marcus Degerlund (9), 0–2 Edin Hamidovic (14), 1–2 Oliver Berg (29), 2–2 Pontus Engblom (straff, 84), 3–2 Johan Blomberg (90+4).

Varning, GIF: Anton Eriksson. J-Södra: Jesper Svensson.

Utvisning, J-Södra: Marcus Degerlund.

Bollinnehav: 60-40 %

Avslut på mål: 5-9.

Avslut totalt: 5-4.