Nyheter

Filtrera
Möt David Myrestam i matchprogrammet

Möt David Myrestam i matchprogrammet

David Myrestam intervjuades i matchprogrammet inför sin sista match i karriären, GIF-Öster 21/11, som slutade i allsvenskt avancemang. 

Det var i januari 2009 som David Myrestam kom till GIF Sundsvall.
När vi nu skriver 20 november 2021 kan det vara dags för hans allra sista hemmamatch.
Det här är Myrestams sista säsong som spelare – och hur han vill att den ska sluta förstår ni alla.

– Jag hoppas att mitt allra finaste minne kommer idag, säger Myrestam.

Född i Skellefteå, uppvuxen i Umeå och Ersboda SK som moderklubb, det är fakta kring David Myrestam. Fotbollsresan gick som ungdomsspelare vidare från moderklubben till Mariehems SK innan Myrestam som 19-åring tog klivet till Umeå FC. Där handlade det under två säsonger om spel i Division 1 Norra innan flytten gick söderut, till GIF Sundsvall. Fakta är också att GIF Sundsvall var och ryckte i Myrestam säsongen innan också men fick då vänta en tid. I GIF Sundsvall har Myrestam gjort två sejourer, den första sträckte sig från 2009 till sommaren 2012 då Myrestam värvades till norska FK Haugesund. I december 2016 stod det klart med återkomst till GIF Sundsvall och när säsongen 2021 är över innebär den också slutpunkten för Myrestams spelarkarriär.

– Det är tufft att det snart är ett faktum. Så är det. Visst har man funderat och haft många sömnlösa nätter. Det har varit jobbigt många gånger när man tänkt att sista matchen närmar sig. Men jag har accepterat det och är i sig trygg i beslutet, det känns rätt, säger Myrestam.

Den andra sejouren i GIF Sundsvall har kantats av en hel del skadeproblematik. Men den senaste tiden, och här och nu, är det en skadefri Myrestam.

– Att få möjligheten att avsluta med en hel kropp känns fantastiskt bra. Det hade kunnat vara så att man tvingats avsluta karriären på läktaren också. Nu är det inte så. Istället kan det bli en alldeles fantastisk slutpunkt. Jag är väldigt glad över möjligheten att kunna sätta punkt med ett avancemang till Allsvenskan, säger Myrestam.
Förutsättningarna inför avslutningen är glasklar: en poäng och GIF Sundsvall spelar i Allsvenskan 2022.

Vad är det som satt GIF Sundsvall i det här läget?

– Helt klart är det en riktigt bra höstsäsong som ligger till grund. Från sommaren oh framåt har vi kanske inte varit dominerande i alla matcher. Men vi har hittat vägar att vinna. Så var det inte under våren. Sedan kan man inte heller komma från det faktum att vi förfogar över ett vasst anfallspar. Håller vi tätt bakåt vet vi att det dyker upp chanser framåt, chanser som anfallarna utnyttjar, säger David och fortsätter sedan resonemanget kring försvarsspelet:

– Vi pratade i somras en hel del om att ta risker på rätt ställen, och i rätt lägen. Där ar vi förbättrat oss mycket, och det har gett resultat. Alla har accepterat roller och spelsätt, då blir det resultat. Sedan är det klart att vi också haft medstuds i vissa matcher, både defensivt och offensivt. Men det behöver man för att bli framgångsrikt. Samtidigt har vi också haft matcher där man inte kan förstå att det inte blivit tre poäng. Ta förra hemmamatchen mot Falkenberg som exempel, jag har aldrig varit med i en match där vi skapat så otroligt mycket utan att vinna.

Tittar man på Myrestams säsong i siffror så har han medverkat på planen i totalt 19 matcher, tio av dem som startspelare, nio som inbytt. Det har blivit ett mål och ett målpass, samt ingen notering hos domaren för varningar.

– Jag hade en vårsäsong med mycket strul, knä som strulade, andra småskador, samt också gamla skador som gjorde sig påminda. Men ser man på de två senaste månaderna har jag kunnat träna fullt ut, komma i form på den nivå jag vill vara och det känns riktigt bra, säger Myrestam som egentligen ända sedan han skrev avtalet över det här året varit inställd på att det skulle bli hans sista avtal.

– Man kan säga att det blev helt definitivt efter vårsäsongen och då jag pratade med ”Henke” Åhnstrand om det. Efter det så har jag haft tid att kunna bearbeta att det kommer att ta slut när säsongens sista match är över.

Vad tror du att du kommer sakna mest?

– Att tillhöra en grupp som jobbar tillsammans mot mål, att träffa härliga människor som man knyter band till. Det blir stor skillnad. Sedan älskar jag att tävla, det kommer bli tomt utan det.

Det märks klart och tydligt att Myrestam är berörd av det hela. Men som han själv också poängterat, han är trygg i sitt beslut. Myrestam kommer också tillbaka till det faktum att han kan få sätta en fin slutpunkt, och att den kommer att ske inför välfyllda läktare.

– Det är inte bara en gång som jag tänkt tillbaka på förra säsongen när ”Tobbe” Eriksson, som för övrigt är en mycket fin vän till mig, slutade och avtackades inför tomma läktare. Jag får möjligheten till ett finare avslut.

Om vi pratar minnen, vilka är dina tre främsta från alla år som professionell fotbollsspelare?

– Det finns många härliga och fina minnen. Men ska jag här och nu välja tre av dem så får det bli 2011 när vi gick upp till Allsvenskan. Då, som nu, vill jag lyfta fram sammanhållningen i gruppen som var och är fantastisk. Jag vill också lyfta fram hela säsongen 2018. Det är en säsong som jag och Linus Hallenius ofta brukar prata om. Vi vann mot topplag, vi fick AIK att parkera bussen exempelvis. Vi hade spanjorerna, på mitten och Ferran vid sidan av planen, som var fantastiska. Vi spelade en bra fotboll med possession och kortpassningar, och vi hade också slutprodukten med mål och segrar. 2013 i Haugesund vill jag också lyfta fram. Det var min första hela säsong i Norge. Vi kom trea i Tippeligan, än idag klubbens bästa resultat, och jag spelade 29 matcher av 30. Tredjeplatsen gav oss möjligheten att kvala till UEFA Europa League. Vi vann i första kvalrundan men förlorade sedan mot Sarajevo. Det är de minnen jag väljer att lyfta fram men samtidigt hoppas jag att det finaste kommer idag.

Vad säger du om dagens motståndare, Östers IF?

– Öster är ett bra lag, alltid svårspelade. De brukar också kunna komma med överraskningar på fasta situationer, där måste vi vara vaksam. Öster har häng på en kvalplats och kommer garanterat att fightas hårt idag. Men vi är redo, vi är förberedd och beredd.

PATRICK EDLUND, Ågenshuset

KORTA SNABBA

Vilken säsong så här långt i karriären är du mest nöjd med?Det är nog 2013, min första hela säsong i Norge. Gick riktigt bra och missade bara en match. Vi tog en historisk bronsplats och fick kvala ut i Europa.

Har du någon gång börjat tvivla på dig själv? Utan att för den skull ha det bästa självförtroendet så har jag nog ändå inte tvivlat på mig själv speciellt mycket genom åren. Då har det nog mer handlat om att jag tvivlat på att kroppen ska hålla, då jag tyvärr haft många skador de sista åren.

Om du är sportchef i ett Superettan-lag, och får välja tre spelare att bygga laget kring. Vilka väljer du? För dålig koll så jag väljer några favoriter från senaste åren: Linus Hallenius, Juanjo Ciercoles och Tommy Naurin.

Är det här med lagbyggen något du tänkt på? Absolut. Det är väldigt viktigt att rekrytera rätt personer och inte bara efter fotbollskvalitéer, även om det såklart är grunden i det hela.

Om du får plocka en egenskap från en lagkamrat, från vem och vad hade du valt?Linus förmåga att somna snabbt. Där är han överlägsen mig. Är lika avundsjuk varje gång vi åker på bortamatch och sover på hotell.

Finns det något du ångrar med din karriär? Det finns det såklart men det är inget jag lägger det minsta tid eller energi på nu i efterhand.

Tittar du på klipp på dig själv på YouTube? Haha, nej.

Vem var du i skolan? Sportnörden.

Lagets ordningsman? Kan kanske vara jag det. Kommer väl med åldern.

Absolut inte lagets ordningsman? Här finns det gott om alternativt. Våra två äldre forwards ligger nära till hands, i alla fall om man kikar på topplistan i vårt bötessystem.

En matchledig kväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du fotboll eller något annat?Något annat, förmodligen ett serieavsnitt.

Vilken film har du sett flest gånger? Gissar på att det är Gladiator.

Hur spenderar du helst en ledig dag under säsong? Utomhus. Antingen med någon slags utflykt med familjen eller en golfrunda med vänner.

Favoritlag? Förrutom Giffers helt klart Umeå FC och Björklöven.

Kan du tröttna på fotbollen? Inte på att spela, men att titta på, absolut. Från att ha sett tio matcher i veckan när jag var yngre så ser jag väl snarare tio per år nu. Det blir en halvtimme här och där och finns mycket annat jag prioriterar före.

Till aktuellt matchprogram