Publikvärdar

  • Publicerad 16 mars

GIF Sundsvall söker kontinuerligt publikvärdar. Att jobba som publikvärd är ett ideellt arbete och arbetet går ut på att uppmärksamma vad som händer på den sektion han eller hon jobbar på. En annan viktig arbetsuppgift är att upprätthålla servicen på sektionen, exempelvis upplysa var gästen har sin plats eller var närmsta kiosk eller toalett finns. Publikvärdarna finns på hela arenan och är oftast de som först uppmärksammar olika typer av problem. Publikvärdar arbetar på hela läktaren och är ofta indelade i mindre grupper med en gruppchef, som har radiokontakt med arenans ledningshytt. Om något problem uppstår meddelar publikvärdarna detta till sin gruppchef som informerar ledningshytten vad som behövs göras. Ordningsvakter vid ordningsstörning, sjukvård vid sjukvårdsfall, brandpersonal vid brand osv.

Eftersom publikvärdarna ofta är först på plats när något inträffat ska de ha en bred kunskap inom flera områden för att kunna bedöma vilken typ av insats man behöver sätta in, om de har den kunskap som behövs ska de också kunna göra en första insats.Publikvärdar har inga särskilda juridiska rättigheter utan följer samma lagar och regler som alla andra på arenan. Ibland kan de agera som arrangörens förlängda arm, exempelvis i samband med visitering. Vem som helst kan inte kräva att få visitera en annan människa i samhället, detta regleras av lagen. Men i samband med ett evenemang som en fotbollsmatch kan arrangören ställa som villkor att besökarna underkastar sig visitation för att få komma in. Publikvärden eller särskilda visitatorer som då representerar arrangören, har därmed rätt att verkställa detta.

För att jobba som publikvärd ska man vara minst 18 år. Är du inte 18 år men är intresserad av att jobba ideellt på GIF Sundsvalls matcher så kan du jobba som läktarvärd. Det innebär att du hjälper folk att hitta till sina platser och även ha koll på vart kiosker toaletter med mera finns. Är du intresserad av att börja som publikvärd eller läktarvärd kontakta då GIF Sundsvalls säkerhetsavdelning på följande mailadress: urban.hagblom@gifsundsvall.se