Filtrera
UFC–GIF 1–0: “Björkarna stod pall”

• Publicerad 12 november 2020
  • A-laget

I den 95:e minuten får Oliver Berg en drömträff på volley. Bollen, som såg ut att rusa mot det bortre krysset, träffade istället ramverket och sedan en UFC-försvarare för att därefter landa i Viktor Frodigs skopa. Man kan säga att sekvensen summerade hela den andra halvleken. Stolpe ut.

Men vi ska inte gå händelserna i förväg.

Det här var inget ”norrländskt derby”, det här var främst en match mellan ett desperat fäktande bottenlag och ett lag fast i ett sömnigt ingenmansland. Umeå inledde ursinnigt medan GIF mest såg ut att försöka komma överens med den halvdana konstgräsmattan.

Den första kvarten präglades främst av felpassningar och stressade beslut. Umeå flyttade upp stora delar av laget på GIF:s planhalva och förblev sedan kvar där. I den 9:e minuten placerade Ajeti in 1-0 för hemmalaget och bara några minuter senare hade hemmalaget bud på ytterligare mål.

Det dröjde drygt trettio minuter innan GIF lyckades etablera någon form av kontrollerat spel på offensiv planhalva. Berg avlossade då ett tungt skott som sånär resulterade i en kvittering. Annars var den första halvleken händelsefattig, särskilt ur ett GIF-perspektiv. Det mest spektakulära som hände var när hemmalagets mittback Dillan Ismail, som till vardags arbetar som läkare, själv undersökte den egna målvakten efter en situation. Det säger kanske en del.

Den andra halvleken började dock bättre. Redan i den 48:e minuten spelade Hopcutt fram till en fristående Engblom som, för ovanlighetens skull, inte gjorde mål. GIF-maskinen kunde se sina kugghjul långsamt börja snurra.

GIF tog sedan över matchen helt. För varje sekund som passerade sjönk Umeå längre och längre ned i banan. De tightade till det, krympte ytor och allt sånt där som faller sig naturligt för ett bottenlag i desperat behov av poäng. De låste straffområdet och lagkapten Stiegedahl svalde nyckeln.

GIF försökte förgäves att dyrka upp låset. Hopcutt var nära när han, i en slags tvåfots-bonanza, snirklade sig igenom straffområdet. Även Engblom var nära ett par gånger men Umeå, framburna av den icke-fiktiva publiken, lyckades värja sig. Även om GIF skramlade ihop till en hyggligt tung slutforcering var det tydligt att Umeås hårdnackade cynism vägde tyngre.

Sedan, i den 95:e minuten, fick då som sagt Berg på en drömträff på volley. Med tanke på den form Berg varit i den senaste tiden var det nästan otänkbart att bollen inte skulle sitta i krysset. Men det gjorde den inte och kanske var det, med premiären i åtanke, någon slags fotbolls-karma som manifesterades här.

Tre matcher återstår av denna, minst sagt, märkliga säsong. Nu när kvalplatsen också är teoretiskt ouppnåelig blir de kvarvarande matcherna förhoppningsvis istället en språngbräda inför kommande säsong.