Nyheter

Filtrera
Hallenius sköt skarpt i Göteborg

Västsvensk revansch, två nya mål av skyttekung Hallenius och ännu en bortaseger.
Det fanns mycket att glädjas åt när GIF Sundsvall slog IFK Göteborg med 2–1 på bortaplan på fredagkvällen.

Giffarna var tillbaka i landets västra delar bara fem dagar efter fadäsen mot Elfsborg. Hemmalag och motståndare den här gången: ett IFK Göteborg som via 2–0-vinst mot BP senast hittat viss harmoni mitt i sportchefsbyte, tränarrockader och poängkris.

På ett regnigt Gamla Ullevi skulle man alltså kunna tänka sig att Blåvitt skulle kliva in med självförtroende mot ett mentalt sårat GIF – men det var precis tvärtom.

Linus Hallenius har öst in mål den här säsongen, men skyttekungen hade gått mållös under sina tre senaste matcher. Mot Göteborg tog det dock bara drygt fyra minuter innan han ryckt sig loss från Emil Salomonsson och vrickat in ett inlägg från Jonathan Tamimi; 29-åringens femtonde mål för säsongen – och nummer sexton lät inte vänta på sig.

I den 17:e minuten tvingade Carlos Moros Gracia IFK-målvakten Erik Dahlin till en fin räddning med en nick efter hörna signerad David Batanero. På returen högg Hallenius än en gång – och 0–2 var ett faktum.

Och det var inte långt ifrån att det blev ett tvättäkta hat trick. Efter knappa halvtimmen vände Hallenius bort Carl Starfelt och drog till med vänstern. Ett stenhårt skott, men lite för rakt på Dahlin för att resultera i mål.

Hemmalaget då? Njaa … de skapade inte alls särskilt mycket under matchens första 45 minuter. Den bästa chansen hade Sargon Abraham med fem minuter kvar. Tobias Hysén bröstade ner bollen till Abraham som sköt tätt utanför. Sammantaget gick första halvlek både spel- och målmässigt klart till Giffarna.

I den andra halvleken spottade Blåvitt upp sig och det mesta och bästa skedde genom Sargon Abraham. Direkt i inledningen fick han ett bra läge efter en fin skarvning av Tobias Hysén, men skottet lämnade mer att önska den gången. En nick från densamme smet tätt utanför och det var även Abraham som blev nedriven av Pol Moreno när IFK Göteborg tilldömdes straff i den 87:e matchminuten. Elvameterssparken förvaltades av Giorgi Kharaishvili, som reducerade och därmed skapade rejält höjd puls hos GIF-supportrar på plats och framför tv-apparaterna. Pulsen blev heller inte lägre av att domaren Glenn Nyberg valde att lägga till inte färre än fem stopptidsminuter.

De sista minuterna blev dock tämligen odramatiska och GIF befäster därmed sin sjundeplats och går upp på 43 poäng – två bakom Östersunds FK som dock har en match mindre spelad.

Tre omgångar återstår av årets succéartade säsong. Härnäst väntar topplaget Hammarby på NP3 Arena, redan på onsdag. Förhoppningsvis utan sidledsregn och med många glada Giffare på läktaren.