Klubbmärket – vår logotyp

Klubbmärket – vår logotyp

  • Publicerad 25 augusti

GIF Sundsvalls nuvarande klubbmärke har en 100-årig historia. Det var 1920 som lagerkransen med akronymen GIF på en blå platta i mitten gjorde entré och sedan dess har emblemet bara genomgått förändringar i nyans och detaljer.


Klubbmärkets historia

Klubbmärkets historia

*) Gamla kransmärket i olika utföranden
**) Nuvarande märke i olika utföranden/färgnyanser

GIF Sundsvalls klubbmärke har haft det utseende det har i dag sedan 1970-talet.

Från början bestod klubbmärket av en triangel med bokstäverna G, I, och F inuti. 1916 byttes det ut mot en sköld i färgerna gult och blått och med initialerna ”G.I.F.” diagonalt i mitten. Datumet för klubbens grundande (25/8 1903) var skrivet längst upp till vänster och en triangel fanns nere till höger (källa: GIF Sundsvalls jubileumsskrift från 1928).

På 1920-talet (då också akronymen GIF fick en ny betydelse) ersattes det av en lagerkrans i guld med bokstäverna GIF på en blå platta i mitten.

Det märket, i olika utföranden och nyanser, hängde med ända in på 1980-talet, men under de sista åren parallellt med en modernare version.

Klubbmärket, som än i dag är det gällande, skapades på 1970-talet och där har årtalet för klubbens grundande (1903) och texten ”SUNDSVALL” lagts till, över respektive under ”G.I.F”, och kransen (numera gul) har fått ett förenklat och tydligare utseende.

Den gula och blå färgen har justerats flera gånger genom åren (under 1990-talet användes dessutom ofta en vit-blå version) och när märket inför klubbens 100-årsjubileum 2003 ritades om och justerades digitalt lades en ”borttappad” seriff (klack) till i G:ets högerkant.


Lagerkransen är en symbol för seger eller hjältedåd med kopplingar till mytologin och antiken. Det är även en symbol för hopp.


2018 utsåg Leonard Jägerskiöld Nilsson, författare till boken Fotbollens heraldik, Giffarnas klubbmärke till Allsvenskans tredje vackraste när han rankade de allsvenska klubbarnas emblem på sitt Twitterkonto under rubriken ”Emblemallsvenskan”. Framför allt gillar han hur klubben lyckats modernisera klubbmärket men samtidigt bevarat det historiska arvet.


Grafiska riktlinjer

Klubbmärket har varierat i utförande genom årens lopp. Enligt de riktlinjer som gäller ska klubbmärket se ut enligt följande:

All text och den omslutande kransen ska vara gul och vila mot en blå botten.

Färgangivelser
För tryck i original är det följande PMS-färgkoder (Pantone Color Formula Guide och web color codes):
Gul – PMS 115 (#f9e04c)
Blå – PMS 300 (#0072c6)

Vid alla former av tryck ska GIF Sundsvall kontaktas för korrektur.


Ladda ner klubbmärket (svg)

Ladda ner klubbmärket (png)

Ladda ner klubbmärket (jpg)

Ladda ner klubbmärket (ai)


Användarinformation

GIF Sundsvalls klubbmärke och alla rättigheter kring märket ägs av föreningen GIF Sundsvall.

Klubbmärket får endast användas efter att GIF Sundsvall givit sitt godkännande till användandet.


Typografi

GIF Sundsvall ska skrivas med GIF i versaler och Sundsvall i versaler eller gemener.


Bild: GIF Sundsvalls klubbmärken genom åren. Källa (märke 1 och 2): Klubbmärken.com.


Mer om GIF Sundsvalls historia

Policy för matchställ

Matchdräkter genom tiderna

Souvenirer

Klubbmärke logga logo logotyp logotype emblem firmamärke varumärke club badge ladda ner nedladdning download png ai jpg bild gif sundsvall giffarna

André Pettersson