GIF-profiler

GIF-profiler

  • Publicerad 16 januari

GIF Sundsvall fyller 120 år 2023 och under hela jubileumsåret presenterar vi GIF-profiler genom historien – både spelare och ledare – från 1903 och framåt.

Serien pågår på Facebook och Instagram men publiceras även här.

Calle Jonsson

En av GIF Sundsvalls stiftare och föreningens förste ordförande.

Calle Jonsson föddes den 29 september 1889 på Alnö, där hans far var rättare, men blev Sundsvallsbo redan vid tre månaders ålder. Den 25 augusti 1903 bildade han tillsammans med nio kamrater Godtemplarnas Idrottsförening på Mathilda Anderssons café på Köpmangatan 34 i Sundsvall. Förutom fotboll var Calle Jonsson aktiv inom skytte och backhoppning. 

Redan på nyårsdagen 1905, som 22-åring, startade han egen Skeppshandel tillsammans med vännen Hugo Eklund. Firman på Sjögatan 7 fanns kvar in på 1970-talet.

Förutom GIF Sundsvall var Calle Jonsson även med om att bilda Sundsvallsavdelningen av Medelpads köpmannaförbund. Dessutom satt han även i stadsfullmäktige under en period på 1930-talet. 

Vid GIF Sundsvalls 25-årsjubileum år 1928 tilldelades Calle Jonsson föreningens guldmedalj.


Åke Jansson 

En offensiv ytterback som trots 169 centimeter ständigt bröt fram på kanten i bland annat tre allsvenska kvalserier. Åke stoppade effektivt Lennart ”Nacka” Skoglund när GIF slog Hammarby hemma 1965 som topp i en GIF-karriär som tagit honom från division 3 till högsta serien.


Andreas Hermansson 

Även känd som ”Herminator”, föddes 1973 i Flurkmark utanför Umeå. Han debuterade för Umeå FC som 18-åring och hamnade sedan i Trelleborg och Göteborg innan det blev SM-guld med Hammarby år 2001 och sedan spel med Enköping. Inför säsongen 2004 hade han flera svenska och internationella kontraktsförfrågningar, bland annat från Turkiet, men hjärtat fick styra och han valde GIF Sundsvall – Norrlandslaget.
 
I GIF Sundsvall gjorde han 45 allsvenska matcher och 25 matcher i Superettan och på Idrottsparken blev Herminator en publikfavorit som alltid gav sitt yttersta för att vinna. Det blev totalt 18 mål fördelat på tre säsonger, bland annat ett hattrick i 6-0-segern hemma mot Umeå FC som räddade kontraket i Superettan hösten 2006. Därefter vände han hem till just Umeå där han bosatte sig och senare avslutade sin aktiva karriär. Inför säsongen 2012 blev han sportchef för Umeå IK i Damallsvenskan och hade rollen under några säsonger.
 

 

Lars-Erik Öberg 

Han kom 1960 från Surahammar för att jobba som idrottslärare. Efter spel i Wifsta/Östrand, Kuben och IFK Sundsvall, och tränarroller hos de sistnämnda (och även en sväng i GIF 1967), kom han in på allvar i Giffarna efter säsongen 1971. Han var sedan tränare vid den allsvenska sejouren 1975. Men inte minst blev Öberg Mr. Fotboll i Medelpad med bland annat 36 år som ordförande i Medelpads Fotbollsförbund och därmed åtskilliga GIF-kopplade roller. 

 
Udda fakta: 1982 vann Öberg ligaguld i Algeriet som tränare för RS Kouba. 


Magnus ”Fimpen” Svensson 

En riktig trotjänare med 13 säsonger som spelare och 12 som ledare i föreningen. Matforsgrabben debuterade för GIF redan som 18-åring i Allsvenskan 1989 och var en lovande back som även fick chansen i ungdomslandslagen. 1993-94 blev det spel med moderklubben Matfors IF igen innan ”Fimpen” återvände till GIF 1995 för att vara med på den långa resan tillbaka till högsta serien.

Magnus Svensson var brytningssäker som få och en stark huvudspelare i över 200 matcher i GIF-tröjan. Som spelare var han med vid två allsvenska avancemang (1990 och 1999), tog två SM-silver inomhus (1991 och 1994) och gjorde totalt sex säsonger i Allsvenskan. 

En knäskada tvingade honom att lägga fotbollsskorna på hyllan 2003 men GIF-hjärtat är fortsatt stort och ”Fimpen” har efter den aktiva karriären haft flera olika roller i föreningen, som lagledare, målvaktstränare, akademitränare och materialförvaltare. 


Dick Lidman 

Dick Lidman kom till GIF 1989 som en firad skyttekung i Skellefteå. Men trots 22-åringens sju mål under den allsvenska debutsäsongen åkte GIF ur högsta serien. 

I division 1 skulle han få större utrymme och den hårfagre västerbottningen hade stundtals stor uppvisning i motståndarnas straffområde och skytteligan 1990 vanns på hela 22 mål! Han gjorde dessutom hattrick inte mindre än tre gånger under GIF:s succésäsong, som också innehöll SM-silver inomhus och som kröntes med den legendariska kvalvändningen mot Häcken och uppflyttning tillbaka till Allsvenskan. 

För Lidman blev säsongen 1991 till stor del förstörd av en skada han ådrog sig under provspel med schweiziska Grasshoppers på våren. Samtidigt gick laget tungt och fick åter lämna Allsvenskan. Men det gjorde inte Dick som värvades till AIK där han fortsatte ösa i mål och blev svensk mästare 1992. 

1995 fick han chansen i landslaget och gjorde två A-landskamper. Det blev också en kort sväng i Slavia Prag där han blev tjeckisk mästare 1996 innan han återvände till AIK och där han efter den aktiva karriären suttit i ledningsgruppen. 


Daniel Näsholm 

Daniel Näsholm kom från Undrom i Sollefteå, via fotbollsgymnasiet och några år med IFK Sundsvall, till GIF som 23-åring 1998 och var med när laget vann ettan och gick upp i Allsvenskan 1999.

En grovjobbare som alltid gav allt men aldrig gav upp. Det fick bland andra Kim Källström, då i Häcken, erfara vid ett möte i IP då ”Näsan” i 90 minuter var som en ryggsäck på den blivande landslagsstjärnan som inte kom någonstans.

Hans ringa längd kompenserades med attityd, inställning och vilja men han kunde även slå fina långbollar till löpande medspelare.

Hade i perioder svårt att ta en startplats i den allsvenska elvan men betydde oerhört mycket för laget även vid sidan av planen.

Lämnade laget efter degraderingen 2005. Istället blev det några säsonger i Kuben och även några matcher i moderklubben Undroms IF.


Øyvind Svenning

Föddes i Trondheim 1980 och debuterade för Rosenborgs BK i norska Elitserien (tidigare Tippeligaen) som 20-åring. Flytten gick snart till Moss där han spelade en säsong innan han värvades till GIF Sundsvall inför säsongen 2002.

Den hårt jobbande vänsterbacken var mycket omtyckt för sin spelstil och totalt blev det 63 matcher i Allsvenskan för GIF Sundsvall med sammanlagt 8 mål.

Inför säsongen 2004 var han aktuell för flera europeiska klubbar, och hade det inte varit för en olycklig knäskada kan vi bara gissa hur långt han tagit sig.

Svenning lämnade GIF för Viking Stavanger i norska högstaserien i juni 2005 och avslutade sin karriär 2013 efter några säsonger i de lägre divisionerna. Han är fortfarande bosatt i Stavanger, men är alltjämt en engagerad GIF-supporter.


Lennart Carlsson

Lennart Carlsson kom från AIK inför 1960 som den första stora transfern för legendariske ledaren ”Mack-Allan” Sundbom.

Carlsson var en tuff central försvarare med landslagsmeriter. Med hans entré som spelande tränare i division 2 och även allsvenskt kval 1961 började GIF på allvar glänta på Norrlandsfönstret.