Dalkurd–GIF 1–3: ”Spring GIF, spring”

• Publicerad 24 oktober 2020
  • A-laget

GIF hade aldrig slagit Dalkurd och i senaste mötet kom vi nätt och jämnt undan med en poäng. Men mycket vatten har runnit under Sundsvallsbron sedan den där junikvällen. GIF är på flera sätt ett annat lag än de var då.

Ärrade av både motgångar och framgångar startade GIF matchen obarmhärtigt. Det var som om de, efter att domaren blåst av matchen mot J-södra, bara fortsatte springa. Bort från NP3 arena, ut genom staden och till slut in på Studenternas IP där de sedan bara fortsatte springa.

Efter fyra minuter hade Dennis Olsson gjort 0-1 på en fin pass från Oliver Berg. Redan två minuter senare var Engblom nära att utöka ledningen på ett friläge. Efter tolv minuter spelade Pichkah fram Berg som kyligt chippade in 0-2.

GIF fortsatte sedan att dominera matchen. Den första halvtimmen var vacker. Oliver Berg hade lindat in den i en mjuk filt av fina passningar och välavvägt presspel. Det skulle ta ungefär 35 minuter innan Dalkurd lyckades snirkla sig ur den.

I och med det hamnade GIF aningen för lågt och Dalkurd kunde för första gången i matchen etablera lite längre anfall. Det resulterade inte i några egentliga farligheter, men Dalkurd gick åtminstone till halvtidspausen med en så positiv känsla man kan ha när man ligger under med 0-2 hemma.

Därför måste den andra halvlekens inledning ha svidit extra mycket. Efter 50 minuter blev Engblom neddragen i straffområdet och GIF tilldelades straffspark. En straffspark som Engblom själv rullade i nät. Det är svårt att inte bli imponerad av Engblom, 17 mål nu.

En 3-0-ledning gör ju alltid något med det ledande laget. Ofta blir man trygg, ibland lite för trygg. Dalkurd åt sig in i matchen. Förvisso saknade GIF numer incitament för att överhuvudtaget gå framåt, men ibland blev man lite väl tillbakapressade.

Reduceringen kom i den 68:e minuten efter ett fint skott utifrån av Clemons. Dalkurd fortsatte att ha bollen, men framförallt fortsatte de att skjuta. Andersson i GIF-målet gjorde en stabil insats även om han inte satts på allt för svåra prov.

I slutminuterna var Dalkurd, minst sagt, nära att reducera på nytt men bollen ville inte in. GIF reder ut det hela och vinner trots allt matchen relativt komfortabelt.

I den 92:a minuten fick Blomberg ett nästan identiskt frisparksläge som i J-södra-matchen. Den här gången gick bollen över, men det gör ingenting. Det var fint att återigen bli påmind om vad som hände då.

Dalkurd FF–GIF Sundsvall 1–3 (0–2)

0–1 Dennis Olsson (4), 0–2 Oliver Berg (12), 0–3 Pontus Engblom (straff, 52), 1–3 Willie Clemons (68).

Varning, GIF: Oliver Berg.

Bollinnehav: 60-40 %

Avslut på mål: 7-5.

Avslut totalt: 18-7.