Nyheter

Filtrera
David Mitov Nilsson, Giffarnas nya drake

David Mitov Nilsson, Giffarnas nya drake

Det är ett utdöende släkte i en värld där snabba affärer och övergångar till andra klubbar är vardagsmat. Vi pratar om trotjänare, David Mitov Nilsson tog sina första stapplande fotbollssteg i IFK Norrköping som femåring, och utöver utlån till IF Sylvia så har han varit sitt ”Peking” troget, fram tills nu då han kommer få bekanta sig med en annan blå och vit tröja, Giffarnas.

Du verkar kunna fråga vem som helst i hela Östergötland och samtliga verkar har en närmast lillebrorsk relation till den reslige målvakten. ”Nu tar ni hand om Mitov, det är världens bästa gubbe!” och liknande kommenterar har haglat i sociala medier och man förstår ganska snabbt varför. Det är en lugn och trygg person man möts av och hans känns väldigt naturlig. Jag hade lovat att berätta om alla hälsningar jag fått från Peking-supportrar och jag framförde dom till David.

– Ja det är helt otroligt vad jag har fått fina hälsningar. Jag la ut ett inlägg när allt var klart, men jag hade aldrig räknat med det gensvaret, säger han.

I samband med flytten så tog han hjälp av forne Giffaren Lars Krogh Gerson och mittfältaren hade bara gott att säga om staden och laget.

– Det var bara positivt, att det var ett bra lag med bra sammanhållning och det påminner mycket om hur vi haft det i Norrköping, så det har bara känts bra.

Hur har det varit att komma till ett lag som är i den sits vi är just nu?

– Alltså, det är ju inte så att man kommer till ett deppigt sjukhus. Läget är allvarligt absolut men det gäller bara att alla tänker till lite extra, sköter kost, sömn och annat ännu lite bättre men sen är det ingen skillnad egentligen, förklarar han.

Målvakten är född i Sverige men har valt Makedoniens landslag, med en svensk pappa och en makedonsk mor så ärades han med ett dubbelt medborgarskap, men det kunde ha blivit svenska landslaget.

– Jag var med ett VM-kval bland annat. Jag var väldigt nära att spela där vilket hade betytt att jag skulle vara låst till Sverige. Isaksson blev avstängd, Kristoffer Nordfeldt pajade en menisk så det fanns bara jag kvar. Men jag hade kallats in för att Per Hansson skulle bli pappa och jag trodde att jag skulle spela, Zlatan kom fram och peppade mig och allt, men tillslut så ringde Hamrén in Hansson ändå så han stod. Sen kom skadorna och när det hade gått så bra efter 2015 så ringde Makedonien och då spelade jag en kvalmatch med dom och blev låst därför, det blev bäst karriärmässigt, och sen tycker jag om Makedonien, det hade kunnat bli vilket som, säger han.

Han beskrivs som en spelande supporter av många och han vet vad supportrarna betyder för insatserna.

– Man tränar ju och sliter arslet av sig för att agera för publik som har betalat för underhållning. Utan folk på läktarna så tappar man lite glöd, det är oerhört viktigt och publiken bidrar med många procent.

En allroundmålvakt på 190 cm som verkar ha båda fötterna djupt nedborrade i marken som ska vara med om dom sista tolv matcherna för att rädda det Allsvenska kontraktet. Vi testade honom med några snabba frågor för att se om han var redo för att bli Giffare på riktigt.

Pepsi eller Cola
Kebab eller Pizza
Drakar 
eller Sjöodjur
Hav eller Fjäll
Monarki eller Republik

Svaren pekar åt en riktigt stabil GIF-grund och det glädjer förstås. David har fått sig en lägenhet redan och ska precis till att storhandla och bekanta sig med staden. Vi rundar av pratstunden och önskar lycka till i derbyt på lördag.

– Kom till NP3 Arena på lördag, nu gör vi det här tillsammans, säger han.