Nyheter

Filtrera
Emma Asp, ny ordförande i Patronerna!

Emma Asp, ny ordförande i Patronerna!

I Patronernas styrelse byts inte personer ut så ofta. GIF Sundsvalls officiella supporterförening fyller 20 nästa år och klubban har just lämnats över till ordförande nummer tre i ordningen. Och den här gången blev det en kvinna.

Det är fredagskväll i slutet på augusti och i en källarlokal i Sundsvall målas en banderoll inför helgens hemmamatch. Sex supportrar försöker få golvytan att räcka till utan att trampa på varandra, eller i färgen. En av dem är Patronernas nya ordförande Emma Asp, de två yngsta på plats är hennes barn.

– Det är flera i TIFO-gruppen som är föräldrar och som älskar fotboll precis som jag. Så länge det är på barnens villkor går det galant och att sedan tillsammans hissa upp banderollen på matchdagen är magiskt!

Emma har följt laget sedan hon var 12 och engagemanget i supporterföreningen har vuxit de senaste åren. Det är gemenskapen på Norra stå hon uppskattar mest. Att alla sorters människor är välkomna oavsett kön, ålder, nationalitet eller sexualitet.

– Kärleken till klubben är det primära på ståplats. Vi ska fortsätta stå för en positiv läktarkultur som vi alltid gjort, ordna medlemsaktiviteter av olika slag och förstås ordna TIFO:n och matchresor. Jag hoppas att föreningen och spelarna uppskattar det vi gör.

Emmas bästa minne från en matchresa är från i somras, supertisdagen då Sverige vann åttondelen i VM och Giffarna direkt efter vann sin match.

– Vi åkte ett gäng med minibuss till Uppsala. Först såg vi vår egen Emil Forsberg skjuta Sverige vidare i VM. Sedan såg vi GIF besegra Sirius. Jag kommer alltid att minnas den dagen. En annan resa var allhelgona 2016, tyvärr förlorade vi mot Djurgården men det var en förbaskat trevlig resa där alla supporters var extra snygga i olika klassiska Halloweenoutfits.

– Bästa TIFO är svårare att välja. Vi hade ”Vår stad vårt lag” i samband med derbyt i våras, den blev riktigt snygg. Sen finns det många godingar i arkivet, ”The Anti-GIF Conspiracy must be destroyed” måste väl ses som odödlig då den ständigt är aktuell.

Vad hoppas du på för Patronernas framtid, Emma?

– Att medlemsantalet ökar så fler Sundsvallsbor får uppleva den magiska fotbollen som Giffarna spelar.

Hugo von Zeipel