AIK – GIF Sundsvall

• Publicerad 12 juli 2015

Trots ett tidigt ledningsmål föll ett för dagen blekt GIF Sundsvall mot AIK på Friends Arena. Slutresultatet blev hela 4–1, efter att hemmalaget gjort två mål i vardera halvlek.

Redan i den fjärde minuten sprang sig Pa Dibba fri, efter att hemmaförsvaret misslyckats med att ställa offside, och rullade behärskat in bollen bakom skadade Patrik Carlgrens vikarie Oscar Linnér. Men därefter var det också slut på det roliga för alla GIF-sympatisörer i Solna.

Det här var nämligen de svartgulas match från början till slut. AIK-anfallet satte rejäl press på Sundsvalls mittbackspar Stefan Ålander och Jón Guðni Fjóluson, som gång på gång stressades till misstag. Samtidigt kom ytterbackarna Dennis Olsson och Robert Lundström inte alls med i anfallen – utan det offensiva spel som GIF trots allt mäktade med blev till genom långbollar mot Leo Englund och Dibba; bollar som oftast omhänderttogs av AIK-försvaret.

Sålunda var hemmalagets kvittering i den 19 matchminuten logisk. Snabbe Niclas Eliasson sprintade förbi Dennis Olsson på sin högerkant och slog ett inlägg som Henok Goitom kunde nicka i mål.

Trots ett stort spelövertag för Gnaget såg det ändå ut som att GIF skulle få gå till en välbehövlig pausvila med 1–1. Men på tilläggstid av den första halvleken slog Ebenezer Ofori en långboll som Henok Gotiom vann i närkamp mot två GIF-försvarare. Och i och med att båda mittbackarna bevakade Goitom kunde en helt obevakad Mohammed Bangura i momentet därefter enkelt slå in 2–1-målet.

I den andra halvleken fortsatte det likadant. Ett pressat bortalag slog ifrån sig mot ett för dagen spelsuget AIK. Trots det kom GIF nära en kvittering 20 minuter in i halvleken, då Pa Dibba sköt ett rappt skott tätt utanför Linnérs vänstra stolpe.

Minuterna senare fick Simon Helg, som klev av skadad mot Djurgården den 26 april, göra comeback då han ersatte Robbin Sellin. Men det blev ingen vidare trevlig återkomst …

… Kort därefter kom nämligen det definitiva avgörandet. Tommy Naurin hamnade på mellanhand efter en hemmahörna. Mohammed Bangura sköt bollen i stolpen och i misstänkt offsideposition kunde Henok Goitom lägga returen i öppet mål. Att inhopparen Fredrik Brustad sedan satte dit även ett fjärde mål för AIK är mer av akademiskt intresse. Så även att både Daniel Sliper och Johan Eklund kom in för Giffarna med kvarten kvar att spela.

I och med förlusten halkade GIF Sundsvall ner på kvalplats, då Halmstad passerade efter sin 1–0-seger mot Kalmar i lördags. Redan på lördag får GIF chansen att återigen ta sig över strecket, då man möter just hallänningarna på Norrporten Arena. Men i så fall krävs betydligt mer geist än vad man visade upp i Solna den här eftermiddagen.