GIF Sundsvall-AIK

• Publicerad 24 maj 2019

Det var lite rått i luften och på himlen var det flera nyanser av grått med inslag av regn. Ett GIF-väder med andra ord. På andra sidan stod AIK som ifjol, under en mycket solig sommardag rånade hemmalaget på tre poäng med matchens sista spark.

Giffarna kom ut något skadeskjutet, Oliver Berg, Omar Eddahri och Eric Björkander ute ur truppen resten av våren och i den första halvleken klev också Alexander Blomqvist ut skadad och den tunna truppen var rejält naggad i kanten.

Det var två schackspelare mot varandra som möttes och det märktes på planen. Norling mot Cedergren och två lag som metodiskt flyttade efter och täckte ytor. Det var ganska häftigt att se stundtals hur lagen arbetade tillsammans, men den som ville ha hårdkokt action och öppna försvar fick leta någon annanstans.

Det krävdes ett rejält misstag för att det första målet skulle komma. Pol Moreno skulle spela hem en boll till William Eskelinen, men slog den för löst. En påpasslig AIKare snappade upp bollen och friställde en medspelare som slog in 1-0. Ett olyckligt mål som tillkom efter lite omstrukturering i försvaret då Blomqvist precis innan byttes ut.

Tråkigt mål men det kändes inte som att Giffarna föll ur mönstret, man fortsatte metodiskt att rulla boll och försöka hitta ytor och läget kom. Efter att ha knackat sig runt på mittfältet fick David Batanero göra en sista dribbling i skottläget och bollen hamnade på hans högra fot. Hans vänster är kanske bäst i Allsvenskan, den högra brukar lämna lite mer att önska, men han drog på en sorkdödare som studsade olyckligt framför Linnér i AIK-målet och in i mål. 1-1 och 1-1 i misstag.

Inte alls orättvist och när den andra halvleken drog igång så darrade AIK rejält. Peter Wilson sprang sig fri och sköt i stolpen och returen sköt Hallenius strax över.

Ett metodiskt Sundsvall föll aldrig ur ramen och man fick ha bollen i stort sätt hela andra halvlek.

På läktarna köpte många sin ”Stolt Giffare”-halsduk och folket tycktes vara stolt över insatsen på planen också.

Efter matchen förkunnade Norling att Giffarna var mycket bra och Cedergren konstaterade att man kontrollerade tillställningen totalt. En poäng och ett trendbrott, nu väntar Malmö och Östersund borta innan det blir vila till 29 juni då nattmatchen mot AFC går av stapeln.