Nyheter

Filtrera
Femte plats och skytteligatopp efter vinst mot Brommapojkarna

Brommapojkarna bjöd upp till dans och visade att segern mot Djurgården inte var en tillfällighet.

Men trots vissa snedsteg var det GIF Sundsvall som förde  – i en match där maestro Hallenius agerade såväl dirigent som försteviolinst, när Giffarna valsade ifrån till en 3–1-seger på Grimsta IP.

När Philip Hellqvist kvitterade till 1–1 i början av den andra halvleken var det inledningen på en period av bra hemmaspel. David Myrestam slog bollen rakt i gapet på hemmamittfältare som, trots uppvaktning av fyra blåklädda försvarare, kyligt kunde placera in bollen bakom William Eskelinen.

Men årets upplaga av GIF Sundsvall visade än en gång att lagets framskjutna tabellplacering inte är någon slump. Och de spanska tiki-takta-takterna visade sig fungera alldeles utmärkt även en stormig fredagkväll i Vällingby.

Första halvleks enda mål gjordes av GIF Sundsvall. Eric Björkander, som var tillbaka i startelvan efter att ha varit petad mot Örebro förra helgen, slog en öppnande passning ut till Jonathan Tamimi på högerkanten. Dennes inspel skarvades vidare av Linus Hallenius till David Batanero, som kyligt kunde precisionsskjuta in 0–1 efter 29 minuter.

Direkt i början av andra halvlek kom så Brommapojkarnas ovan nämnda kvittering – och på det följde en period av hemmapress – innan GIF åter igen kunde ta tag i taktpinnen. Kanske borde medelpadingarna dessutom ha haft en straff i den 58:e matchminuten, då Linus Hallenius skott träffade handen på en BP-försvarare, men domare Johan Hamlin valde att fria.

Kapten Hallenius fick en ännu bättre chans i den 70:e minuten. Efter en snabb omställning hittade Oliver Berg fram till Maic Sema, som tvingade hemmakeepern Nikola Petric till en bra räddning. På returen högg GIF-kaptenen, men trots öppet mål nickade han bollen utanför.

Men skam den som ger sig! I takt med att vindstyrkan och regnrusket tilltog ökade också GIF-pressen. Med tio minuter kvar sköt inhoppande Jonathan Morsay ett skott som Petric med nöd och näppe lyckades klara. Och den här gången visade Linus Hallenius varför han är ett av årets stora utropstecken i Allsvenskan. En kontrollerad nedtagning och ett stenhårt volleyskott (med fel fot dessutom) senare stod det hastigt och lustigt 1–2 på Grimsta – och Hallenius hade i samma veva gått upp i delad skytteligaledning, med 14 mål på 22 allsvenska matcher.

Bara tre minuter senare kom också spiken i kistan, då Maic Sema kom fri och rullade in 1–3, hans sjunde mål på 16 matcher i årets Allsvenska. De tillresta, sannolikt dyngsura GIF-supportrarna kunde värma sig med tre vunna poäng och tillsammans med spelarna njuta av att GIF just nu placerar sig på femte plats i en – låt vara haltande – allsvensk tabell.

Härnäst för Giffarnas del väntar nu Djurgården på hemmaplan, på onsdag den 26 september. Då går jakten på såväl skytteligatitlar som Europaplatser vidare. Kom och titta, trivs och umgås; det blir kul!