GIF–Degerfors 1–4: En tung men lärorik förlust

–  Vem är du?

– Jag är den första förlusten

– Kommer du för att hämta mig?

– Jag har redan länge gått vid din sida

Till slut kom den, den första förlusten. Serieledande Degerfors lämnade, likt döden i Det sjunde inseglet, inget uppskov. De öppnade sin svarta kåpa och lät GIF springa rakt in i ett avgrundsdjupt mörker.

Redan efter tio minuter hade laget från det värmländska brukssamhället gjort 0-1. Knappt tio minuter senare hade de även gjort 0-2 och innan halvtid var de dessutom ett Dennis Olsson-ben på mållinjen ifrån att ha gjort 0-3.

Men trots ett tidigt 0-2-underläge kändes matchen ändå inte avgjord. Om det är något säsongens alla tidiga underlägen har medfört är det definitivt tron på att vändningen finns bakom hörnet. En Blomberg-friskpark här, ett Dennis-inlägg där. En kort sekvens av briljans är allt som behövs för att slungas tillbaka in i matchen. Dessutom spelade GIF, åtminstone under stora perioder, ett frejdigt och tempofyllt passningsspel vilket tvingade ned Degerfors djupt i banan.

Den andra halvleken började dock exakt som den första. Efter tio minuter gjorde Degerfors 0-3 och uppförsbacken blev plötsligt mycket brantare än vad vi är vana vid.

Det där frejdiga passningsspelet stannade vid just ett passningsspel och utvecklades sällan till något med udd. Det var en pil utan spets.

I den 66:e minuten kom dock den där efterlängtade spetsen. Paya Pichkah byttes in och hann inte ens vara på planen i en minut innan han nickade in 1-3. Plötsligt var uppförsbacken överkomlig och plötsligt började passningsspelet resultera i farliga målchanser.

Paya var nära, Engblom var nära och Bengtsson var nära. Men närmare än nära kom aldrig GIF. Istället kunde Degerfors göra 1-4 och därmed fullborda en stärkande bortaseger i toppmötet.

Degerfors var bra. Men de var inte 1-4-bra. Matchen var jämn och sett ur ett större perspektiv en bra erfarenhet. Det är lätt att glömma bort att GIF luftade sex spelare födda på 2000-talet. Spelare vars pil bara blir vassare och vassare.

Plus

Payas inhopp

Minus

Säsongens första förlust

/ Mannen i den blå hatten

GIF Sundsvall–Degerfors IF 1–4 (0–2)

0–1 Villiam Dahlström (11), 0–2 Victor Edvardsen (21), 0–3 Villiam Dahlström (55), 1–3 Paya Pichkah (66), 1–4 Victor Edvardsen (90+3).

Varningar, GIF: Anton Eriksson. Degerfors: Jacob Ortmark, Victor Edvardsen.

Domare: Andreas Dufva-Johansson.

Publik: 0 (publikförbud).