Hur tar man sig an en säsongsdefinierande match på bästa sätt? Det går att svara på den frågan på två sätt.

I siffror: 3–0, 16–1 i skott och över 60 procents bollinnehav.

I text: Man går ut och fullständigt kör över motståndaren.

Solen stod högt denna varma lördagskväll när GIF Sundsvall tog emot GAIS på NP3 Arena. En match som vid första anblick kanske inte kändes allt för mödosam. GAIS, som endast hade vunnit två av de inledande tolv matcherna, skulle väl bara viftas bort.

Men synar man det hela lite noggrannare blir det tydligt att detta mycket väl kan ha varit en säsongsdefinierande match.

GAIS är ett lag som haft lättare mot lagen på tabellens övre halva än vad dom har haft mot lagen på den undre halvan. De kom från två tunga kryss mot Degerfors och Halmstad och hade inte förlorat en match på de fyra senaste omgångarna. En GIF-förlust hade dessutom, i värsta fall, inneburit en femteplats med fem poäng upp till J-Södra på kvalplats.

Därför var det befriande att se GIF-spelarna gå ut och göra räkstuvning av gästerna från Västkusten. GIF var bättre på allt. De varma vindarna som svepte över arenan verkar ha haft inverkan på hemmalaget. De var glödheta.

Den nyutblommade assist-maskinen Johan Andersson hittade, i den 33:e minuten, Johan Blombergs panna i straffområdet vilket betydde 1–0 för GIF. Målet kunde inte ha varit mer logiskt. GIF styrde spelet fullständigt och när domare Johan Krantz blåste av den första halvleken var 1–0 i underkant.

När den andra halvleken var två minuter gammal slog Oliver Berg ett perfekt inlägg som Pontus Engblom, på Zlatan-manér, hopp-klackar in i mål till 2–0. Här var känslan att det skulle rinna iväg, men det skulle visa sig att det inte behövdes.

Efter målet kontrollerade GIF matchen fullt ut. Hade GAIS lyckats få in en boll hade

GIF gjort ytterligare ett. Det var en dans på det ena lagets villkor. GAIS svassade runt med alibi-steg i hopp om att de som tittade överhuvudtaget skulle förstå att det var en dans.

I den 80:e minuten gjorde 19-årige Albin Ekström sitt första Superettan-mål. Målet, där han snyggt slog in en målvaktsretur, betydde definitivt att matchen var över.

Istället för att sjunka ned mot mitten dansade GIF, på egen hand, vidare i den ljumma sensommarkvällen hela vägen upp på den där kvalplatsen igen.