Kallare väder är inget problem

Vintern är på intåg och temperaturen kryper stadigt nedåt på termometern. När GIF Sundsvalls spelare tränade på fredagsmorgonen var det ett par grader under nollan. Hur skyddar sig då spelarna från att frysa?

- Det är inget problem att det är kallt, säger Vartan Baghomian, materialförvaltare i GIF Sundsvall med många års erfarenhet av kalla höstsäsonger.

- Spelarna ser till att klä sig varmare, de har underställ och handskar samt mössa när de tränar. Själva träningen gör att de fort blir varma och efter en kvart brukar många ta av sig något lager ytterkläder eller kasta av sig mössan.

- När de ska dricka vatten under träningen är det viktigt att vattnet inte är för kallt så att är svårt att dricka eller till och med fryser till is. Man kan inte fylla flaskorna med varmt vatten. Det är inte hälsosamt att ta direkt från kranen. Det jag brukar göra är att fylla med kallvatten och sedan lägga flaskan i ett varmvattenbad så att den värms med sitt innehåll.

- De som har det jobbigast med kylan är de som finns på avbytarbänken under match. Då kan man frysa om det är kallt och då tar vi fram särskilda, tjocka, vinterjackor åt dem. Dessutom finns varma filtar att lägga över benen. De brukar också se till att röra mycket på sig utanför planen så att de är varma och beredda på att göra ett inhopp.

GIF Sundsvalls snabbe anfallare Pa Dibba fryser kanske mest av samtliga spelare när vintern gör sitt intåg. Pa skyddar sig genom fler-lagers-principen där han förutom långbyxor också har underställ och shorts på sig. Svårare att skydda är fötterna som lätt blir kalla i de tighta fotbollsskorna av skinn.