Nyheter

Filtrera
Pontus följer Giffarna i uppgång och fall

Pontus följer Giffarna i uppgång och fall

– Supporterkulturen är det finaste vi har i fotbolls-Sverige, säger Pontus Wallén.

Pontus Wallén är 31 år gammal och en dåre enligt många. En fotbollsdåre i allmänhet och en GIF-dåre i synnerhet, tjugosju matcher av tjugosju på plats i år vittnar om det.

Förutsättningarna kunde varit betydligt bättre, Pontus bor i Stockholm där han arbetar som IT-konsult och har alltså cirka fyrtio mil bara till hemmamatcherna för sitt Giffarna ändå har han inte missat en match på plats i år, varken hemma eller borta.

– Frågan om jobbet kommer alltid upp när det här förs på tal. Men jag har ett jobb som gör att jag kan jobba på distans samt kompa en hel del. Sen är det en väldigt snäll arbetsgivare också, det måste jag säga. Utan dom hade det aldrig gått, berättar Pontus.

Det var inget egentligt uttalat mål att se alla matcher i år på plats men omgångarna gick och när tv-sändningarna zoomade in GIF-klacken så syntes alltid en skäggig sjungande Giffare vid namn Pontus Wallén och tillslut var det mer eller mindre självklart att han skulle se allt i år.

– Vi började bra, första tre matcherna var bra. Sen har det fan bara varit mörker. Men det är Giffarna som driver mig, oavsett resultat. När Tony kom in så tillförde han energi till mig och han har verkligen gjort det enormt bra. Det har blivit lite rakare och enklare samtidigt som han inte kastat bort det som Joel byggt upp under lång tid med passningsfotbollen, säger han.

Han minns med glädje tillbaka till årgången 2003 med bland annat Tommy Bergersen och han minns Dennis Östlundhs legendariska 3-2 mål på övertid mot Halmstad hemma där Giffarna hämtade upp 0-2 till 3-2 på dryga tretton minuter.

– Det finns många spelare man gillat genom åren. Carlos Moros Gracia är en sån. Jag uppskattar verkligen honom, vilken människa. Han kom fram till oss och sa ”Det är på grund av er som jag kan stå här, ni är grunden i en fotbollsklubb och det är viktigt för mig att visa uppskattning och respekt mot supportrarna.” och det är så fantastiskt att höra en spelare ha den synen, säger Pontus.

Han berättar om hur mycket ståplats betytt för honom och att det är ett av dom bästa ställen han kan tänka sig för att möta människor.

– Status, socioekonomisk status, kön, ingenting spelar någon roll. Vi är alla tillsammans för samma sak, Giffarna. Alla borde verkligen prova, det finns inget som går att jämföra. När man i ren eufori kastar sig i armarna på en okänd person för att laget gjort ett mål så är det helt fantastiskt. Vilken annanstans i det här samhället händer det? Man kan snacka med alla, säger han entusiastiskt.

Jag frågar förstås om tatueringarna, det har blivit sex stycken på mindre än ett år. Giffen, Linus Hallenius och en Sleeve från ståplats bland annat.

– Det började med Giffen som jag vann på en Instagram-tävling, sen sa jag att jag skulle göra Hallenius om han skrev nytt kontrakt, något han absolut inte hade behövt göra, men han var osjälvisk och gjorde det ändå. Sen sleeven. Alla jag har är med Sundsvalls och GIF-koppling, förklarar han.

Imorgon sitter han på bussen igen, en av årets kortare resor då han med GIF08s buss rullar mot Eskilstuna för en sexpoängsmatch.

Tack för att du lägger ner all tid och energi för vår klubb Pontus. Vi från föreningen är extremt stolta och glada över att du är Giffare.

Tillsammans är vi Sundsvall!

Johan Martinsson

Redaktör

johan.martinsson@gifsundsvall.se