Nyheter

Filtrera
Sent straffmål gav poäng i Örebro

När Martin Broberg satte 3–1 till hemmalaget i början av andra halvlek såg det ut som att GIF Sundsvall gick mot ännu en förlust.

35 minuter senare visade resultattavlan 3–3 – och Giffarnas första poäng på en månad var ett faktum.

Inhoppande Johan Eklund blev mannen för dagen på Behrn Arena. Han hade bara varit på planen i drygt en minut när han nickade in Stefan Silvas hörna och reducerade till 3–2.

I matchens absoluta slutskede tog han sig sedan förbi en passiv Michael Almebäck och fälldes av Örebromålvakten Oscar Jansson. Den straff som blev resultatet förvaltades säkert av Lars Krogh Gerson, som därmed såg till att GIF Sundsvall tog sin första poäng sedan laget spelade 0 –0 mot Hammarby den 15 augusti.

Poängen var förstås kvällens stora glädjeämne. Men det fanns fler. Redan i den sjunde matchminuten fick publiken på Behrn Arena i Örebro se en allsvensk debutantmålskytt. GIF-produkten Erik Granat tog sig ner till kortlinjen och spelade in bollen till en annan egen produkt – 19-årige Peter Wilson – som med ett distinkt avslut gav bortalaget ledningen.

Länge såg det alltså ändå ut som att Örebro skulle gå segrande ur matchen. Redan innan första halvleks slut hade närkingarna vänt 0–1-underläget. Kvitteringen kom i den 26:e minuten, då Michael Omohs skott ändrade riktning på Noah Sonko Sundberg och smet förbi en ställd Tommy Naurin.

Fem minuter senare frispelades Nahir Besara fint av Martin Broberg och satte säkert ledningsmålet för Örebro.

Och när Broberg själv slog in en straff till 3–1, som orsakats av slarv i GIF-försvaret, såg det blytungt ut för de blåklädda medelpadingarna.

Men den här kvällen ville GIF Sundsvall annorlunda. 3 –5 –2-uppställningen ersattes av en mer offensiv 4 –4–2-dito – och i samma veva ersattes pigge Erik Granat av en lång dalmas. Ett byte som visade sig ge önskad effekt.

I övrigt kan nämnas

… att ÖSK-backen Erik Moberg kan tacka såväl domare som lyckliga stjärnor och allsköns oknytt för att han fick vara kvar på planen efter att ha satsat stenhårt och gått in med sträckta ben mot Stefan Silva i matchinledningen.

… att anfallsspelet såg betydligt bättre ut än på länge. Mot AIK i söndags mäktade GIF till exempel bara med tre avslut mot mål. Mot Örebro var de fyra gånger så många.

… att kvällens poäng förhoppningsvis ger än mer självförtroende inför onsdagens uppgift. Då väntar nämligen Helsingborg, som just nu ligger på kvalplats fyra poäng och en placering bakom just GIF. En riktig sexpoängsmatch på Olympia att se fram emot(?) härnäst alltså.