Nyheter

Filtrera
“Tappa motivationen eller ta hand om tiden”

“Tappa motivationen eller ta hand om tiden”

Det är många som längtar efter att säsongen skall starta igång, inte minst huvudtränaren Henrik Åhnstrand.

Vi har fått många frågor gällande vart fokuset ligger på försäsongen 2.0 och vad Åhnstrands tankar är kring upplandningen. Därför satte vi oss ned med tränaren för att låta han svara på era frågor.

Hur ser planen ut för träningen framöver nu när det inte spelas några matcher?

– Vår planering som vi bestämde efter förra beskedet gäller. Vi stegrade träningen och belastade spelarna hårdare i en fyra veckors period och sedan fick killarna fyra dagars ledigt. Vi gör en liten ändring i planeringen när det gäller periodiseringen av träningen. Tidigare när vi visste att vi inte skulle spela matcher på två månader så belastade vi spelarna hårt i fem dagar i rad sedan fick de två dagars vila. Dels för att återhämta sig fysiskt, men också mentalt att få två sammanhängande dagar med familjen. Det är något som är ovanligt för oss som arbetar med fotboll.

– Nu flyttar vi en vilodag till mitt i veckan och tränar på helgen, dels för att slita mindre fysiskt så killarna känner sig fräschare men också för att förbereda oss för matchspel på helger.

Hur är statusen i laget bland grabbarna?

– Statusen är bra. Jag tycker vi har haft de bästa träningarna för säsongen under den här perioden. Killarna har tagit kliv i sin utveckling och har visat en proffsig inställning till träning och att alltid göra sitt bästa, trots avsaknaden av matcher.

– Intensiteten och kvaliteten har ökat och viljan till att göra sig själv och sina lagkamrater bättre har lett till härliga fajter på planen. Sedan har vi saknat en del spelare på grund av skador vilket man alltid gör som fotbollslag. Det är trist av några olika anledningar. Dels för de enskilda spelarna som kommer efter i sin utveckling taktiskt, fysiskt och tekniskt om man jämför med övriga gruppen. Det påverkar oss även eftersom vi har en tunn trupp vilket gör att numerären snabbt blir på gränsen till för få och med många nya unga spelare i truppen är vi beroende av att våra mer erfarna spelare är på planen och bidrar.

Under den rådande tid som äger rum, vad är det ni fokuserar extra på?

– Vi tar bonustiden vi fått till att repetera spelidén och gå igenom alla delar av spelet igen. Vilka principer är viktigast i vårt spel och vilka beteenden vill vi alltid se, både i försvar och anfall. Sedan har vi fått tillbaka en fin spelare i Johan Blomberg som gör att vi kan skruva lite och förfina några delar av vårt spel.

Nu när det inte spelas några matcher, är det till en fördel att få hinna bygga upp ett starkare lag inför säsongspremiären? 

– Det har varit och är en väldigt speciell situation som ingen har varit med om tidigare, men du har egentligen bara två val. Antingen så tycker du att allt är skit och tappar motivationen eller så tar du hand om tiden och använder den på bästa sätt. Där tycker jag som sagt verkligen att spelarna har gjort det bästa av den här perioden och situationen.

– De har visat en härlig inställning och velat bli bättre för varje träning och vi är ett bättre lag nu än för två månader sedan. Det är vår målsättning hela tiden att utvecklas och bli ett bättre lag. Men med det sagt så känner nog både vi tränare och spelare att det skulle vara härligt att få spela matcher igen!