Nyheter

Filtrera
Vad händer i GIF Sundsvall i dessa tider?

Vad händer i GIF Sundsvall i dessa tider?

NP3 Arena ekar tom, den enda aktiviteten som sker är träningarna som fortfarande äger rum. Läktaren är tom, på Matildas läktare ser man endast hur ståplatserna är tomma och kala. Inne i växthuset är det endast de minnen om hur det brukar vara fullt av människor som trängs innan match för att svalka de strupar som sedan skall sjunga som spelas upp.

GIF Sundsvall skulle vid denna tidpunkt egentligen ha kört igång med Superettans första matcher, försäsongsträningen skulle sättas på prov och supportrarna skulle äntligen få äntra NP3 Arena för att dela glädjen till fotbollen. Istället är det en försäsong 2.0 som inleds och en ovisshet om när serien egentligen skall dra igång.

Men hur ser vardagen egentligen ut för klubben?

I detta reportage jämför Tommy Naurin energin i laget med ett kosläpp. Vart ligger fokuset hos vår marknadsavdelning? Ungdomsavdelningen har andra principer att utgå ifrån, där ser vardagen lite annorlunda ut, men mest intressant – vad säger spelarna själva om situationen?

Försäljningsansvarige Daniel Näslund och jag sätter oss på hans kontor, dagarna är förändrade sedan en tid tillbaka och fokuset är riktat åt ett annat håll än normalt sett denna årstid. Hans skämtsamma personlighet är lite mer seriös och i blicken ser jag ett tydligt fokus. Hans anställda är tydligt informerade om vad målet är. Men – bakom fasaden gömmer sig Daniels skämtsamma karaktär och lätthet till skratt, det går inte att ta ifrån honom.

– Det är givetvis en speciell arbetssituation för oss gentemot hur vardagen normalt sett skulle sett ut så här års. Nu skulle vi egentligen varit mitt uppe i serien och jobbat med de medföljande förberedelserna som varje match innehåller. Matcherna skall ha syfte att bli ett så bra evenemang som möjligt och att upplevelsen för våra supportrar ska bli så bra och minnesvärd som den kan bli. Behöver jag ens nämna hur mycket vi ser fram emot kommande seriepremiär?, säger Näslund med en blink.

Daniel Näslund

Daniel Näslund. Foto: Tomas Jonsson.

Att corona intagit vår vardag och vänt upp och ned på den undgår ingen, varken oss eller dig som läsare. För marknadsavdelningen handlar det om att rå om gamla och nya relationer och därmed förlängs försäljningsperioden ytterligare.

– Vi har fortfarande många samarbetspartners sen tidigare som vi jobbar med för att få med oss, men det är även glädjande att nya partners är på ingång och ska bli Giffare för första gången. Perioden där vi skapar relation med våra samarbetspartner men även binder oss nya relationer blir längre än normalt. Jag och mina medarbetare känner att vi har en bra dialog med de partners som redan är trogna Giffare och även de som är på väg att bli Giffare. Det blir en period för att följa upp utveckling med mål om att snart få uppleva fotboll igen på NP3 Arena, säger Näslund.

Under de senaste veckorna har supportrar och företag kunnat swisha in pengar till den kampanj som riktar sig till att nå ett nytt publikrekord och därmed slå den gamla anrika siffran på 16 507 biljetter som sträcker sig bak hela vägen till 1961. En kampanj som visat bra siffror hittills men som fortfarande innefattar en stor önskan om att slå summan – inte bara rent ekonomiskt för klubben utan också för att få en modern siffra i klubbens historieböcker.

– Kortfattat skulle jag säga att kampanjen går helt okej, vi är oerhört tacksamma för den enorma kärleken till klubben som syntes redan under lanseringsveckan, inte bara rent ekonomiskt utan även för spridningen av kampanjen. Under den senaste veckan har kampanjen lugnat ner sig lite, därför kör vi nu kampanjer som grundar sig i ”Är du en GIF- hjälte?” – kampanjen, men där spelare från A-laget frontar kampanjerna och är huvudaktörerna. Vi hoppas att detta medför ett högre intresse för kampanjen. Vi kan dock inte poängtera nog hur viktigt detta är för GIF Sundsvall och att vi behöver all hjälp vi kan få i dessa tider. Tillsammans är vi stolta Giffare avslutar marknadschefen Daniel Näslund.

Jag lämnar Daniels kontor och hör hur hans telefon ringer till, hans seriösa stämma tonar upp sig – ännu ett samtal från en av Giffarnas partner tänker jag och går vidare upp för trappan i kansliets entré och vidare in till Lotta Rising på avdelningen för klubbens ungdomsverksamhet.

– Vi har börjat planera för en turnering under hösten 2020, då vi ser att det kan komma att finnas behov av att spela fler matcher än vad som är tänkt i år, säger Rising och skiner upp i det där varma leendet som hon alltid har.

Lotta jobbar till vardags med klubbens ungdomsverksamhet och har varit ett namn i klubben i många år. Hon är verkligen duktig på det hon gör och inte minst lika duktig på att sprida glädje i föreningen.

Likt marknadsavdelningen påverkas även ungdomsavdelningen av coronas framfart i samhället och det är Svenska fotbollförbundets direktiv som är ångloket i planeringen.

– Vi har fått skjuta upp matcher med underlag från MFF (läs: Medelpads Fotbollförbund), tävlingskommitén har beslutat att förlänga tiden där alla träningsmatcher för barn, ungdomar och seniorer inte får genomföras fram till och med 5 maj, vilket naturligtvis är väldigt tråkigt inte bara för klubben utan även för de berörda spelarna, säger Rising.

Lotta Rising.

GIF Sundsvall har tidigare år arrangerat fotbollslekis som är för barn som inte ännu kan tillhöra en åldersgrupp, ett populärt arrangemang av klubben.

– Första omgången av fotbollslekis som skulle ägt rum nu den 27 april är tyvärr inställt, vilket är jättetråkigt. Men ambitionen är att vi ska kunna köra höstens fotbollslekis, säger Rising.

Det är inte bara fotbollslekis som blir inställt för ungdomsverksamheten utan även den familjedag som var planerad till den 9 maj, ambitionen är dock att även den skall kunna genomföras i höst.

– Något som vi inte behöver ställa in är vår SCA-akademi som kommer att köra igång den 29 april, detta beslut är taget ur de råd som folkhälsomyndigheten har tagit, vilket vi är så glada för, säger Lotta Rising avslutningsvis med ett leende.

Efter att ha lämnat den alltid varma och glada Lotta går jag vidare på övervåningen och hamnar på avdelningen för Sporten, där tränare och sportchefen Urban Hagblom huserar. Där är det en del skoj som blandas med lite tissel – främst hos Hagblom. Inte så konstigt med all den informationen han sitter på. Hagblom har varit i klubben så länge jag har levt och då har det passerat siffran för att hämta ut en guldklocka, men om jag känner Hagblom rätt så är det något annat i guld han vill ha.

– Välkommen in, säger Hagblom och snurrar runt på hans stol bakom den stora dataskärmen.

Rummet är fullt av gamla minnen men ändå stilrent och bakom honom sitter en whiteboard-tavla, en detalj som supportrarna kunnat iaktta i de populära videorna på klubbens sociala medie-konton. Jag frågar honom hur situationen ser ut för klubben med tanke på covid-19 och att seriepremiären skjutits upp, han blir tyst innan han tar suckar och berättar för mig att situationen inte är unik för just oss utan att flera klubbar möter samma motgångar just nu.

– Situationen gör oss och hela Sveriges fotbollsorganisationer oroliga för vad som händer med säsongen och Elitfotbollen över huvud taget i dessa tider. Många frågor som när ligan ska starta igen och när vi kan få information för att förbereda oss med träningsmatcher igen är en daglig diskussion. Vi är övertygade om att det lag och klubb som kan förbereda sig på bästa sätt i denna långa väntan är de som kommer att lyckas denna säsong. Det handlar om att fortsätta bibehålla kvalitén i arbetet, det gäller inte bara spelarna utan alla anställda, säger Hagblom med en glöd i ögonen.

Hagblom är den i organisationen som får stå inför media mest och det är inte otippat att hans telefon ringer medan vi sitter inne på hans kontor. Det för mig till nästa fråga, om hans planer på att rekrytera nya spelare fortfarande finns kvar hos honom.

– Vi kan inte rekrytera på grund utav situationen och de pågående permitteringar bland spelare och anställda, vi jobbar självklart på att se över en lösning längre fram efter att coronaviruset förhoppningsvis lämnat oss och vi går in i ligastart igen. Vi har en klar prioritering på nyförvärv och vi har en bra dialog med dessa spelare samt klubbar om säsongen 2020. Det kommer hända saker och bara vi får start på ligan…, säger Urban och lämnar mig med ett frågetecken och ett leende som säger att den som väntar på något.. får vänta ut corona helt enkelt. Typiskt för mig som är nyfiken.

Vi pratar på inne på Urbans kontor och det är mycket av vårt snack som läggs på ämnet corona. Vi är båda överens om att det är fruktansvärt och otroligt tråkigt för alla organisationer som drabbas, men att de vi vill se hyllas när detta är klart är sjukvården. Vi är enade om att vi gemensamt längtar tills alla serier ska starta i Sverige, speciellt superettan såklart.

– Naturligtvis blir det en speciell säsong för alla, en säsong som ingen varit med om tidigare i historien. Giffarna kommer att ha en mycket intressant och spännande säsong med vårt nya koncept att laget ska bestå av hälften spelare från vår utbildning inom Akademin eller att spelarna tillhört en annan Norrlandsklubb. Vi är Norrlandslaget, säger Hagblom.

Mitt i samtalet där Hagblom entusiastiskt pratar om A-laget och det starka Norrland som ska bilda ett lokalt Norrlandslag dyker Naurin (assisterande tränare) upp i rummet. Perfekt tänker jag och väljer att följa med Tommy in på hans kontor för att höra hans tankar. Vägen till hans rum blir inte så lång, det ligger i rummet bredvid Urbans. Den gamla GIF-målvakten med sin Göteborgsdialekt skiner nästan upp på frågan om hur tempen i laget ser ut just nu, lite av en förvåning men naturligtvis positiv.

– Tempen i laget är riktigt bra, säger Tommy Naurin med en tydlig göteborgska.

Sedan vår karantän så har killarna kommit tillbaka och bidragit med en energi och kvalitet på träningarna och det spritter rejält i benen på dem, lite som ett kosläpp nu på våren. Personligen kan jag tycka att det inte ”smällt” såhär mycket på träningarna sedan islänningarnas intåg i föreningen, grabbarna är respektfulla men taggade, säger Naurin.

Tommy Naurin och Urban Hagblom med Stolt Giffare-halsdukar.

Tommy Naurin och Urban Hagblom med Stolt Giffare-halsdukar.

Inför säsongen kunde supportrar läsa om nya kontrakt som skrevs med yngre spelare som delvis kommit från klubbens egna akademi. Naurin berättar därför att mycket av träningen läggs på att jobba in grunderna i spelsättet och för att ha med alla på tåget när väl matchsäsongen sätter igång, när nu det blir.

– Vi lägger mycket fokus på den fysiska biten i form av styrka och snabbhet, vilket Oda (klubbens naprapat/fystränare) och Ida (naprapat) gör ett mycket bra jobb med spelarna. Det är minst två pass i veckan under träningstid som läggs på fysträning med syfte att få ut så mycket som vi bara kan av den begränsade tid vi har ihop just nu, säger Naurin.

Tommy Naurin är en härlig människa och en styrka i klubben, gammal rutinerad spelare i föreningen och en personlighet som karaktäriseras av omtänksamhet.

– Jag är helt övertygad om att i denna trupp kommer det att växa fram minst en A-landslagsspelare. Så många spännande unga spelare har vi sällan skådat, men visst, det har utbildats bra spelare här tidigare också, det ska även det nämnas, säger Naurin.

När jag precis ska lämna hans rum för att gå på lunch så ber han mig stanna till när jag precis lämnat hans kontor.

– Jag vill bara avsluta vårt samtal med att säga att vi aldrig får sluta tro på framgången. Vi har gjort denna resa så många gånger ihop och lyckats gång på gång, vi ska åka nu!

Jag har planerat att gå och äta lunch ute på stan denna vårvarma dag, solen värmer verkligen på. Tänk hur lätt det kan vara att för en sekund glömma bort denna pandemi och krissituation som pågår runt omkring oss, med hjälp av solens varma strålar.

Jag passerar NP3 Arena och krockar nästan med Albin Palmlöf som nyss kommit ut från dagens träningspass. Vi gör en corona-hälsning genom att stöta i armbågarna i varandra och sedan gör vi följe in till stan. Med blott sina snart 19 år har Albin lyckat skaffa sig en fin grund i sin kommande karriär. Men det känns även som att det inte går en 19-åring bredvid mig, Palmlöf känns mer världsvan och mogen för sin ålder. En målmedveten ung kille med en ödmjukhet som får mig att känna en trygghet inför GIF Sundsvalls framtid, han kanske kan bli något av det Naurin nyss hade pratat med mig om? Han rättar mig när jag frågar honom hur truppen känner av coronakrisen och dess permitteringar som effekt.

– Jag skulle säga att det är helt upp till individen hur man väljer att påverkas, frågar du mig så tänker jag inte så mycket på det utan jag väljer att fokusera på vad som står framför mig, säger Palmlöf medan vi passerar den byggnad som är svårt att tro ska bli ett av Sundsvalls storsatsande hotell.

Palmlöf har drabbats av skadebekymmer under försäsongen och fokuserar under rådande tider, som media beskriver som försäsong 2.0, på att komma tillbaks till 100 procent fotbollsträning. Det blir därför i samband med rehaben som fokusen läggs på fysiken, och av vad jag sett tidigare på gymmet så kan jag se framför mig hökögat som Oda har på grabbarna. Jag ryser till av tanken på fysträning och går tillbaka till samtalet med Albin. Vi passerar bron över Selångersån.

– Vårt fokus ligger just nu på att laget ska fortsätta att komma varandra närmare och jobba på vårat spel, vi vill vara ännu bättre och mer förberedda när Superettan väl startar, säger Albin.

Längst med gågatan och Åhléns frågar jag Albin om hur han håller igång tävlingsinstinkten och leder in frågan på FIFA som jag vet är en daglig diskussion bland spelarna. Albin skrattar till.

– Jag vet inte riktigt hur det ser ut med underhållningen av FIFA i laget faktiskt, jag håller mig till Call of Duty istället. Där finner jag tävlingsinstinkten.

Albin Palmlöf

Albin Palmlöf. Foto: Bildbyrån.

Vi stannar utanför en av stadens italienska restauranger där jag ska testa på den lunch som frekvent äts av spelarna. Men innan jag lämnar Albin så frågar jag om han i dessa tider skulle få välja att säga något till alla supportrar. Han skiner upp och kollar allvarligt mot mig.

– Vi spelare och ledare längtar att få inta arenan med er, vi får ha tålamod och supporta varandra i dessa tider. Snart är tiden vår, och då krigar vi tillsammans från start!

Jag trycker in dörren till restaurangen och kliver in, står stilla en sekund. Det är ett lugnare Sundsvall som vi lever i nu, restaurangen brukar vara full med arbetande människor som tar en paus från arbetet för en lunch. Nu är kön till take away längre än till bordsserveringen. Beställningen av en lasagne görs direkt vid entrén och jag slår mig ned vid ett fönsterbord ut mot gatan. En stund senare får jag ett sms från David Myrestam som skickar mig information om att nästa veckas kampanj är redo att klippas ihop av Markus.

Det är en tid för att vara generös tänker jag och beställer in en kopp kaffe efter maten tillsammans med en pralin – Dennis Olsson style tänker jag. Jag betalar för mig och lämnar sedan restaurangen. Norrlands finaste stad tänker jag och går igenom stenstaden, vi måste hålla ihop i dessa tider. Tillsammans är vi Giffarna tänker jag och går tillbaka till kansliet.

Kampanj: Var med och slå publikrekordet

Planen: Seriestart 14 juni

Köp säsongskort

Kolla in nya GIF-kollektionen (webbshop eller GIF-butiken i In-gallerian)

Bli medlem