Nyheter

Filtrera
Möt Paya Pichkah i dagens matchprogram

Möt Paya Pichkah i dagens matchprogram

  • Publicerad 31 oktober 2020
  • A-laget

Paya Pichkah intervjuades inför GIF-Örgryte den 31/10. 

Han har startat de tre senaste matcherna och gjort det med den äran.
Paya Pichkah har verkligen visat att han vill vara med och fightas.

– Det har känts väldigt bra de senaste matcherna men ser jag på säsongen som helhet så har det varit lite upp och ned. Det har blivit lite hackigt med först sjukdom och sedan skada, säger Paya som gjorde sina första minuter i seniorfotbollen just mot motståndarna i afton, Örgryte IS.

År 2011 lämnade nu 20-årige Paya Pichkah och hans familj norra Iran för Sverige. Familjen Pichkah hamnade i Sundsvall och samma sommar började Paya att spela fotboll i en klubb för första gången. Det var i Essviks AIF och där blev han kvar till 2016 då han tog klivet över till GIF Sundsvall.

– När jag var liten så spelade jag mycket fotboll med mina kompisar ute på gatan i Iran. Men jag spelade aldrig i något lag förrän jag kom till Sverige, berättar Paya som 2017 debuterade i landslagssammanhang.

Debuten i GIF Sundsvall lät vänta på sig till den här sommaren. Han satt på bänken vid flera tillfällen förra säsongen men någon speltid blev det inte. Debuten skedde istället 11 juli på Gamla Ullevi när han i matchminut 62 ersatte Pontus Silfwer.

– Jag kommer mycket väl ihåg känslan jag hade när jag sprang in på planen, säger Paya som också blev en vinnare i debuten när GIF Sundsvall vann med 2-0.

Paya är en spelskicklig central mittfältare, passningsspelet och spelförståelsen är två fina ingredienser i hans spel.

– Jag har utvecklats mycket sedan jag kom till GIF Sundsvall, säger Paya och fortsätter så här om innevarande säsong för egen del:

– Helhetsmässigt så har det varit upp och ned. Först var det en speciell försäsong där jag också hade en sjukdomsperiod. När seriespelet drog igång så började det med lite speltid för mig. Sedan kom jag in i startelvan några matcher innan jag åkte på en skada som höll mig borta en tid. Nu har jag kommit tillbaka och ser jag på de tre senaste matcherna som jag startat så har det känts väldigt bra. Tycker att jag är tillbaka där jag var innan skadan och jag har bidragit i matcherna och till resultaten.

I siffror innebär Payas säsong att han haft speltid i 15 matcher i Superettan. I poängprotokollet har han hamnat när han gjorde mål hemma mot Degerfors och när han spelade fram till ett mål i bortasegern över Dalkurd, i den matchen var det också Paya som ordnade straffen som Engblom satte i nät.

Senast mot Ljungskile blev det inte något nätrassel – det blev inte någon höjdare överhuvudtaget beroende på de yttre omständigheterna.

– Planen förstörde det mesta, det var svårt för att inte säga omöjligt att spela fotboll den kvällen, säger Paya och fortsätter:

– Men man kan ändå lära sig mycket i en sådan match. Man får göra ”skitjobbet”, vinna andrabollar, det är också nyttigt. Men visst vill man ha bättre förutsättningar när det är match. Det är inget att sticka under stolen med.

När personer i Payas omgivning beskriver honom så är det ett ord som är genomgående: målmedveten.

– Jag vill bli så bra som möjligt och det handlar om att ge sig själv förutsättningar för det. Med det menar jag att man måste lägga ned den tid som krävs, man måste träna, man måste alltid göra jobbet, säger Paya.
Vilket är ditt främsta förbättringsområde?

– Fysiken måste jag jobba med. Det har som sagt varit lie hackigt den här säsongen med både sjukdom och skada. När nästa säsong startar vill jag vara förberedd till hundra procent rent konditionsmässigt, men även styrkan i allmänhet.

Innan nästa säsong så återstår det fem matcher av innevarande. Närmast på menyn innebär det Örgryte IS – den motståndare som Paya gjorde sin debut mot.

– Jag kommer ihåg att de spelade en väldigt rak fotboll i den matchen. Nu har jag förstått att de förändrat en del sedan tränarbytet. Men det viktiga är att vi fokuserar på vårt, att vi följer den plan vi har lagt upp. Det ska bli kul att spela den här matchen och jag tror vi har alla möjligheter att göra det resultat vi siktar på. Det är som sagt fem matcher kvar att spela. Vi ska försöka ta så många segrar och poäng som möjligt och sedan får vi se hur långt det räcker, avslutar Paya.

PATRICK EDLUND, Ågrenshuset

KORTA SNABBA
Vilken är din största fobi? Vet inte, finns mycket.

Starkaste barndomsminnet? Flytten till Sverige.

Om du bara fick äta en maträtt för resten av livet, vad hade det blivit? Shishkebab med saffransris.

Nämn några artister du lyssnar på just nu? Drake, Jireel, Pop Smoke.

Hur fördriver du tid på resor till bortamatcher? Kollar på film, läser bok, kollar sociala medier, går runt och snackar med andra i laget.

Mål eller framspelning? Mål.

Har du bunkrat något speciellt under coronaperioden? Nej, inget speciellt.

Hur du hittat något nytt intresse under den här lite mer isolerade tiden? Lite investering i aktier och fonder.

Snabbmat? Händer ibland.

Fika? Händer inte så ofta.

Vilket är ditt favoritord? Vet inte.

Har du några laster? Gillar bakelser, lite för mycket.

Vem är din favoritidrottare, och du får inte säga någon fotbollsspelare? Kobe Bryant, Lebron James.

Vilken är din käraste ägodel? Min iPhone.

Vilken är den bästa julklapp/present du fått? Halsband, när jag tog studenten.

Om du skulle göra en regelförändring, eller annan ändring, inom fotbollen. Vad skulle det vara? Inget jag vill ändra på, men VAR kan förbättras lite.

Skulle du aldrig klara dig utan? Inget.

Vilken är den värsta utskällning du fått av en tränare? Brukar inte få utskällning, tränarna brukar gilla mig.

Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig? Ta det lugnt, spela basket, käka god mat.

Om du skulle vara med i ett tv-program, vilket skulle du vilja vara med i då? Fast and furious filmerna kanske.

Läcker fint eller glidtackling? Fint.

Vem är din största förebild? Kaká.

Vem anser du är mest underskattad i GIF Sundsvall? Jag.

Favoritfärg? Orange.

Till aktuellt matchprogram