GIF Sundsvall-IK Brage

GIF Sundsvall-IK Brage

  • Publicerad 5 december 2020

Jag lyfter på hatten

Det blev en sprakande inledning på lördagseftermiddagen. De olika supporterförgreningarna hade tillsammans ordnat ett fyrverkeri- och bengal-tifo som vackert lyste upp hela Norra Berget. Det blev en värdig avslutning på ett annars ovärdigt år. På tal om avslut, Tobbe Eriksson spelade sin sista fotbollsmatch och även om han förtjänar hyllningar från ett fullsatt NP3 Arena var det trots allt mäktigt att se honom, ensam och med kaptensbindeln på armen, blicka upp mot det upplysta berget.

Men när dimman skingrades och matchen blåstes igång var det dock inte särskilt sprakande längre. Bortsett från Payas kanon i ribban var det få saker att imponeras av under den första halvleken. En halvlek som främst präglades av slarv och individuella misstag. Redan i den 9:e minuten tog Brage ledningen genom André Kamp. Brage fortsatte sedan att pressa GIF och ett 0-2-mål kändes inte på något sätt avlägset.

I den andra halvleken föll Brage hem och GIF tog över mer och mer av spelet. GIF-spelarna hade dock förtvivlat svårt att skapa några egentliga målchanser och det hela tiden stegrande bollinnehavet resulterade inte i särskilt mycket mer än en handfull halvchanser.

Äh, det var helt enkelt ingen bra match. Benen var trötta, kraften slut. Det var ett spelmässigt virrvarr. GIF radade upp misstag, särskilt i defensiven, vilket tyvärr varit ett återkommande mönster denna säsong. Ett annat, mer positivt, återkommande mönster har varit de unga spelarnas ofta fina prestationer. Både Paya och Carström visade fina offensiva kvaliteter. Även Stenshagen var bra. Flera gånger drev han upp bollen från sin backposition till mer centrala ytor.

Matchen satte punkt för en säsong som känts avslutad sedan länge. En säsong som kommer att gå till historien som den dystraste någonsin. Men misströsta inte. Vi har bara sett små droppar av vad som komma skall. Snart bär ståplats fram våra spelare igen. Snart vajar Engbloms guldlockar så där rytmiskt i vinden igen och snart drömmer vi om Allsvenskan igen.

Nu har det blivit dags att lyfta på hatten. Jag som skrivit alla dessa krönikor heter Rickard Olsson och har varit supporter sedan barnsben. Jag pluggar sista året på Kommunikations- och PR-programmet på Mittuniversitetet och i vintras, efter min praktik hos GIF, fick jag frågan ifall jag ville skriva matchkrönikor under pseudonymen Mannen i den blå hatten. Jag tackade ja och nu, trettio krönikor senare, kan jag till slut sätta punkt. Tack för att ni har läst. Jag hoppas att ni har uppskattat mina ord.

Ta hand om er.

Plus

Tobbe Eriksson!

Skytteligavinnaren Pontus Engblom

Minus

2020

/Rickard Olsson

GIF Sundsvall–IK Brage 0–1 (0–1)

0–1 André Kamp (9).

Varning, GIF: David Myrestam, Teodor Stenshagen.

Bollinnehav: 61-39 %

Avslut på mål: 2-5.

Avslut totalt: 10-7.

Hörnor: 7-2.

Offsider: 3-1.

Domare: Andreas Dufva-Johansson.

Publik: 0 (publikförbud).

Se höjdpunkter

Se bilder från matchen

Superettan 2020-12-05, NP3 Arena, Sundsvall