Nyheter

Filtrera
Första segern på NP3 Arena

Första segern på NP3 Arena

Bollskickliga Elfsborg på besök ledda av en tränare med ett synsätt och spelsätt som i mer än ett avseende påminner om hans tränarkollega och vän Joel Cedergren som under söndagen skulle bibehålla en svit som ett av fyra obesegrade lag i årets i Allsvenska

IF Elfsborg kom till spel med ett desarmerat manskap, inte nog med skador och sjukdomar så hade också vänsterbacken Adam Lundqvist kritat på ett kontrakt med Houston i MLS och Thelin fick gnugga geniknölarna för att komma fram till en startelva.

När dessa två herrar ställs mot varandra brukar det bli en slags schackspel som inte sällan handlat om låsta tillställningar och en hjärnornas kamp samt två lag som vill behålla bollen inom laget och bollen efter backen.

I halvtid hördes en röst från läktaren ”Giffarna har SEXIOTRE procents bollinnehav, otroligt!”, och man kunde konstatera att detta spanskinfluerade lag hade spelat sig ur en hel uppsjö av lägen där ett lag som är i osynk mest troligt hade blivit av med bollen. Men denna upplaga av GIF Sundsvall stressar inte upp sig onödan och spelar sig allt som oftast ur situationer.

Det kanske låter som att Barcelona var på NP3 Arena igår, det var dom förvisso inte, men man måste å andra sidan inte alltid jämföra med ytterligheter.

När regnovädret hade dragit förbi som en tråkig höstdag så tittade solen fram och Giffarna rullade igång sitt maskineri med en gång. Juanjo till Bata, till Dennis Olsson, över till Carlos och sen ett sidbyte till Tamimi. Ingen att sätta i djupet, ingen stress, byte av kant och sen tålamod.

Det var också en sån situation som gjorde att hemmalaget redan i den sjunde minuten kunde ta ledningen och göra Romain Gall historisk som den första målskytten på NP3 Arena någonsin.

Linus Hallenius satte en fin boll i djupet mot just Gall. Fransk/Amerikanen kom lite fel till bollen och fick hämta upp den ute på kanten, avancerade mot en gulklädd ytterback och drog en överstegsfint så att vikarierande ytterbacken Daniel Gustavsson såg ut just som en vikarierande ytterback. Gustavsson åt ett håll, Gall åt ett annat, en Gustavssonsk hand i sidan på Gall, Gall i backen, ljudet av en domarpipa och straff till Giffarna.

Straffen tog han hand om själv. Mot alla belackare som säger att den som ordnar straffen aldrig ska skjuta själv, det vanliga snacket om hög puls och adrenalin. Men Romain Gall som fått uttrycket ”Keep Calm and Remain Romain” av målvakten Tommy Naurin var just ”Calm”. Han joggade fram, gjorde en sån internationell stoppmanöver så Ellegard i bortamålet blottade sig för tidigt och placerade sen bollen otagbart högt upp i det för målvakten vänstra hörnet.

Det fortsatte med mycket boll för Giffarna men Elfsborg var på intet vis ofarliga. Mittbacken Jon Jönsson som räddade en poäng för sitt lag enom att skicka in 2-2 mot Djurgården senast, kom högst på en Simon Lundevall-frispark och borde nog ha fått nicken på mål.

Per Frick hade även han ett jätteläge men halvchippade bollen utanför mål.

Nej det fick nog vara Giffarnas halvlek när man summerade, åtminstone sett till spelövertag men man ledde också med 1-0.

David Myrestam var en gigant i försvaret och inger ett otroligt lugn från sin backplats. Tidigt i andra halvlek utmanades GIF-försvaret och Myrestam glidtacklade hårt, en gulklädd i backen och straff. Svårbedömt precis som Giffarnas straff men det kändes inte särskilt orättvist att det blev kvitterat i straffar. Fram klev trollgubben Issam Jebali och den straffen kunde inte ens William Eskelinen, som ännu inte förlorat en tävlingsmatch i Giffarnas tröja på tio försök, rädda. Stenhårt i krysset och kvitterat.

Ett normalt lag kanske hade blivit nerslagna i skorna, osäkra och rädda om poängen. Men Giffarna anno 2018 är inte ett särskilt normalt lag. Man är inte rädda för varken grönska eller granulatkulor på knäna.

David Batanero hade ett skott i stolpen och Hallenius högg på returen, men inget mål den gången.

Istället skulle det spanska passningsgeniet slå en krosspassning som alla som var på plats kommer kunna prata om i generationer framöver. En tilltrasslad situation på mittplanen ledde till en förlupen boll till Batanero. Han bollade upp på ett tillslag och slog en krosspassning på fyrtio meter på läppen till Romain Gall. Ny överstegsfint av Gall, spelare åt ett håll igen, Gall naturligtvis åt andra hållet, vänsterskott, 2-1 och Gall firade framför supportrarna på norra stå.

Cedergren med kollegor Sibila och Åhnstrand bedömde att Elfsborg jobbade sig in i matchen på ett oroväckande sätt och satte in Eric Björkander som en extra säkerhet bakåt. Elfsborg jobbade med alla till buds stående medel för att få till tryck på hemmalaget, men man nådde inte hela vägen fram. Det blev aldrig riktigt farligt och Giffarna höll ut och tog sin andra raka hemmaseger.

Gifarna ligger nu sexa med en match mindre spelad än många andra lag, man har inte förlorat en match hittills i årets Allsvenska och ska på lördag ner och möta Hammarby som leder serien.